Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Február 20. 12:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Drágult a pápai ingatlanpiac, de még így is olcsó a megye nagyvárosai között

Drágult a pápai ingatlanpiac, de még így is olcsó a megye nagyvárosai között

Az elmúlt néhány évben fénykorát élő hazai ingatlanpiac komoly meredekségű ívelése immáron hét éve tart. A tavalyi évben azonban néhol már ellaposodni látszik a görbe.

Ilyen település például Pápa is, melynek ingatlanpiaca - a 40 százalékos éves drágulása ellenére is - az egyik legolcsóbb a Veszprém megyei nagyvárosok között - derül ki az Ingatlannet által az InfoPápa.hu számára készített elemzésből.

Pápa ingatlanpiacán már felfedezhető a csökkenés

A Pápán eladó családi házak árai a tavalyi évben többször is leereszkedtek. Először tavasszal, majd nyáron, végül télen is. Ezek a törések azonban kicsik voltak ahhoz, hogy megállítsák az emelkedő tendenciát, mivel a kezdeti januári 150 ezer Ft/m² átlagár decemberre egészen 220 ezer Ft/m²-ig szökött fel. Így a pápai családi házak éves drágulása átlagosan 47 százalékos volt.

Pápán a családi házakhoz hasonlóan a lakáspiacon is vissza-vissza lépegettek az átlagos négyzetméter árak 2019-ben. A téglalakásoké kétszer is csökkent, igaz csak néhány ezer forinttal. Ez tehát szintén nem volt elég ahhoz, hogy jelentősen olcsóbbá váljanak a téglalakások. Ennek eredményeképpen a januári 230 ezer Ft/m² átlagáruk összességében decemberre 260 ezer Ft/m²-re emelkedett, ami évi 13 százalékos drágulást jelent.

Pápa olcsónak számít Veszprém megyében

Veszprém megye általunk vizsgált nagyvárosai között a pápai ingatlanpiac abszolút a középmezőnybe sorolható. Akár a családi házakat, akár a lakásokat nézzük, tőle Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred drágábbak, míg Tapolca, Várpalota és Ajka olcsóbbak.

Családi házak tekintetében Pápa 2019. decemberi 220 ezer Ft/m² átlagáránál Veszprém négyzetméterenként 130 ezer forinttal, Balatonalmádi 180 ezer forinttal, Balatonfüred pedig 400 ezer forinttal volt drágább. Ugyanezen időszakban Pápával megegyező négyzetméteráron kínálták a családi házakat Várpalotán, míg Tapolcán és Ajkán négyzetméterenként 30-40 ezer forinttal olcsóbban.

A téglalakásokat nézve Pápa tavaly decemberi 260 ezer Ft/m² átlagárához képest Veszprémben 240 ezer forinttal, Balatonalmádin 400 ezer forinttal, Balatonfüreden pedig 740 ezer forinttal volt magasabb egyetlen négyzetméter átlagára. Ezzel szemben Ajkán csupán 10 ezer forinttal és lefelé tért el a téglalakások átlagára a tavalyi év utolsó hónapjában.

A családi házak egyre kelendőbbek vidéken

A KSH adatai szerint a családi házak iránti érdeklődés részaránya az összes használt lakóingatlantípus között 53 százalék volt múlt év januárjától szeptemberig. Ez elsősorban a falusi CSOK-nak köszönhető, melynek értelmében 2468 településen, legfeljebb 5 millió forint értékben lehet állami támogatást igénybe venni ingatlanvásárlásra, valamint ugyanennyit bővítésre és korszerűsítésre. Fontos változás az idei évben a 27 százalékra növelt áfa, melynek következtében csökkenhet az építkezések száma és költsége. Ez pedig kedvezhet a saját célú vidéki családi házas építkezéseknek, bővítéseknek és korszerűsítéseknek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.