Városlista
2020. június 1, hétfő - Tünde

Hírek

2019. Szeptember 26. 10:44, csütörtök | PR

Dráguló kötelező, növekvő biztosítási piac

Dráguló kötelező, növekvő biztosítási piac

Miközben az idei évet is egyértelműen a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások drágulása jellemzi, a biztosítási szektor – ennek is köszönhetően – egyre nagyobb díjbevételt ér el.

A szektor húzóágazata az autókkal, ingatlanokkal kapcsolatos biztosítások, míg az életbiztosítások piaca továbbra is gyengébben teljesít.

A magyar biztosítási szektor a legutóbbi statisztikai adatokat tekintve mintegy 10 %-os növekedést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest, ezen belül az ú. nem-élet üzletág több mint 15%-os bővülést mutat, tehát valóban ezt tekinthetjük a szektor húzó üzletágának. A nem-élet üzletágon belül a növekedés motorját a gépjárműbiztosítások jelentik, hiszen ez az, amit minden autóval rendelkező állampolgárnak igénybe kell vennie, sőt emellé sokan még casco biztosítást is kötnek. Idéntől újdonság, hogy a baleseti adó megszűnt, helyette ún. biztosítási adót építettek be a biztosítások díjába (23%-os adókulccsal), így azt a biztosítás díjával együtt kell megfizetnünk. Így ugyan a szektor díjbevételeit idéntől némileg torzítja ez az adó (hiszen a biztosítási adó beleszámít a díjakba).

Drágulnak a kötelezők, de miért?

A kötelező felelősségbiztosítások drágulása egyrészt a már korábban említett biztosítási adó beépülése miatt következik be, másrészt több más tétel is közrejátszik ebben – mondja a biztositasszakerto.com oldal szakértője. Ilyen például, hogy ha autónkat szervizbe kell vinnünk, ott jelentősen nagyobb költséggel kell számolnunk, részben a dráguló autóalkatrészek, részben a növekvő munkabérek miatt. Ezeket az áremelkedéseket a biztosítók is beépítik a díjaikba, így alig lehet már 50 ezer forint alatti kötelező biztosítást találni a piacon.
A biztosítóknál 50 ezer forint körül alakulnak az átlagtarifák, elvétve találni csak olyan biztosítót, ahol ennél kevesebbért köthetünk kötelezőt. A nagyobb autóknál a drágábba a tarifa, ezeknél akár a 100 ezer forintot is megközelítheti az éves díj egy új autó esetében. Rossz hír, hogy a biztosítók bármikor emelhetik a díjaikat, közülük többen havonta is módosítanak, míg mások csupán félévente-évente.
Általános tendencia az utóbbi években, hogy egyre nagyobbak a károk, vagyis egyre többe kerül azok kijavítása. Az MNB nemrégiben közzétett adatai szerint az utakon egyre több az autó, ám a kárgyakoriság csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére az egy kárra jutó kárfelhasználás több mint 12%-kal nőtt. Ha ezt összevetjük a biztosítási díjak emelkedésével, azt látjuk, hogy a biztosítási díjak emelkedése is ezt a mértéket követte az utóbbi egy-két évben.

Mielőtt kötelező felelősségbiztosítást kötnénk érdemes igénybe venni a biztosítási kalkulátorokat, hiszen ezekkel találhatjuk meg legkönnyebben a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Jó tudni!

Amennyiben kárt szenvedtünk el autónkkal vagy éppen kárt okoztunk, úgy egy ideje a káreseményt már nemcsak online jelenthettük be, hanem telefonos alkalmazás, ún. E-kárbejelentő segítségével is. Jó hír, hogy ezt az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, és a napokban elindult a legújabb verziója is. A legújabb verzióban már a külföldi, biztosítatlan, a teherautóval vagy munkagéppel okozott károkat is be lehet jelenteni, és casco-ra is elindítható a kárrendezés az applikáció segítségével.

Az alkalmazás telefonra ingyenesen letölthető, így bárki számára elérhető, és könnyen, kényelmesen rendelkezésre áll a legstresszesebb időszakokban is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 09. 09:43, szombat | PR

Tuti tippek irodaválasztáshoz

A munkakörnyezet komoly hatással van a munka minőségére, ezért nem mindegy milyen irodában dolgoznak a munkatársaink. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy jól válassz.

2020. Május 09. 09:25, szombat | PR

Sherlock Holmes után Te is fedezd fel Londont

Anglia igen kedvelt úti cél. Sokan ott élő családtagjaikat, barátaikat látogatják meg, de bőven van olyan turista, aki csak egy hosszúhétvégén szeretné London látványosságait megcsodálni. Érdemes néhány dolgot átgondolni, mielőtt me

2020. Április 24. 08:47, péntek | PR

Itt a tavaszi ételek szezonja

Mostantól jöhetnek a finomabbnál finomabb saláták és a változatos friss zöldségekből és gyümölcsökből készített fogások.