Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Január 12. 13:58, szombat | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Doni megemlékezések - A pákozdi Don-kanyar-kápolnánál emlékezett a Jobbik

Doni megemlékezések - A pákozdi Don-kanyar-kápolnánál emlékezett a Jobbik

A pákozdi Don-kanyar-kápolnánál emlékezett a Jobbik a 2. magyar hadsereg Don-kanyarban elszenvedett súlyos vereségének 70. évfordulójára.

A megemlékezésen a tervezettel ellentétben a megbetegedett Vona Gábor helyett Murányi Levente, a Jobbik alelnöke mondott beszédet.
Felidézte: a 2. magyar hadsereg 1943. január 12-én mínusz 40 fokos hidegben, csaknem nyári katonai felszerelésben volt kénytelen a Vörös Hadsereggel felvenni a harcot. Sorra vette a magyar hadsereg második világháborúban betöltött szerepének történelmi előzményeit, és megjegyezte: a magyar politikusok és katonai vezetők kényszerpályán mozogtak, amikor vállalták, hogy katonákat küldenek a szovjet hadsereg ellen.
Ez a hadsereg a hiányos felszerelés, a rossz ellátás ellenére keményen helytállt; óriási áldozatot hozott, ami nem lett volna felesleges, "mert a kommunizmustól is próbálták megmenteni Európát" - szögezte le.
Ferenczi Henrik - aki az Új Magyar Gárda főkapitány-helyetteseként beszélt - a történelmi tények felidézése után a megemlékezésen azt mondta: akik a Donnál életüket adták, azok hősök: "a mi hőseink, mert a szabadságért küzdöttek".
A Don-kanyar tragédiája nemcsak az áldozatok, hanem sok százezer magyar család tragédiája is volt: olyan nemzeti tragédia, amelyet itthon évtizedekig tartó mély hallgatás követett. A felejtés évtizedei után fontos, hogy szavakkal is megemlékezzünk, mert a Donhoz vezényelt katonáinkkal történteknél csak egyvalami lehet szörnyűségesebb: ha elfelejtjük őket - jelentette ki.
A beszédek után a résztvevők koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékkápolnánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma