Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2012. Június 13. 15:26, szerda | Helyi

DK: Ne legyen helye az antiszemitizmusnak Magyarországon!

DK: Ne legyen helye az antiszemitizmusnak Magyarországon!

Rendhagyó módon, megemlékezéssel egybekötött tájékoztatót tartott június 13-án délelőtt a helyi Demokratikus Koalíció (DK) a pápai Alsóvárosi köztemetőben.

Kőrös Endre egykori kollégiumi tanár, intézetigazgató és felesége nyugvóhelyére vittek koszorút a párt helyi vezetői. A sírnál Kerecsényi Zoltán, a DK választókerületi koordinátora osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mint elmondta, a 140 esztendeje született Kőrös Endre professzor személye figyelmeztető, intő példa lehet a ma magyar embere számára. Keresztény volt, hű kálvinista, de zsidó származású, az első világháborút végigharcolt, hadikitűntetésekkel elismert magyar ember, akit az 1944. évi német megszállás után összesűrűsödő tragikus események, a mentesség elvesztése, a kiszolgáltatottság borzalma, a gettó réme alkotásra rendelt kezét a méregpohár felé emelte. Kőrös Endrét zsidó származása miatt üldözték, a gettóba való bevonulása előtti éjszakán - az iszonyat elől menekülve - feleségével együtt önként mentek a halálba. Temetésén csak a bátrak és a hitvallók voltak jelen, nem sokan. Az emberek többsége csak önmagát féltette, míg másutt az embertelenség ült orgiát.

Kerecsényi kiemelte, szomorúsággal és súlyos aggodalommal tölti el pártjukat az a tény, hogy annyi gyalázat és gyász után hazánkban ma is helye van a gyűlölködésnek, a kirekesztésnek, a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak. Konkrét esetekre - a Schweitzer József főrabbit ért inzultusra, a nagykanizsai zsidóellenes rongálásokra, a napokban egy pesti idős férfiembert zsidó származása miatt ért megverésre - hívva fel a figyelmet, hangsúlyozta, a kormányzó erőknek a demokratikus ellenzékiekkel összefogva kellene a szélsőjobbal szembefordulni, és mindent megtenni! Végül gondolatait zárva, Kerecsényi Zoltán egy fényképet adott körbe, melyen láthatólag a tömeg Hitlert élteti, miközben mindenki a közismert módon lendíti a karját, egyvalaki karba teszi kezét. El tudjuk képzelni, mekkora bátorság kellett ehhez egy ilyen tömegben? - tette fel a kérdést a politikus. Pedig látszólag nem csinált semmit, mégis elismerő a tette. Illetve a "nem tette". Ma, a modern antifasizmus képviselete hétköznapi cselekedetekből állhat, ezért hát gyakorolnunk kell, és ki kell mernünk állni, és cselekedni! - zárta gondolatait Kerecsényi.

Végül Kőrös Endre sírjára elhelyezte az emlékeztetés koszorúját a DK helyi vezetősége azzal a szándékkal, hogy a jövőben a város ne feledkezzék el mártír-hős fiáról és azokról a szörnyűséges időkről; legyen a sír zarándokhely, ahol fiatalok, polgárok, mindenki, párt és hitéleti hovatartozás nélkül meggyújt egy mécsest intésül.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 08:02, hétfő | Helyi

Halálos baleset miatt teljes az útzár a 83-ason!

Személygépkocsi és autóbusz ütközött frontálisan Győrszemerénél.

2021. Április 16. 08:38, péntek | Helyi

Mi köze a Rambo című filmhez Pápa városának?

A minap közzétett Pápa Kvízünk kapcsán döbbentünk rá arra, hogy sok pápai sem tudja, hogy városunk híres szülöttei között van az a László András (Andrew Laszlo) is, aki neves operatőrként tette le a névjegyét Hollywoodban.

2021. Április 15. 14:51, csütörtök | Helyi

Mennyire ismeri Pápa városát?

Töltse ki az alábbi, tíz kérdésből álló kvízünket!

2021. Április 14. 16:17, szerda | Helyi

Orbán Viktor: Várhatóan jövő héten nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Jövő héten nyithatnak a teraszok, ha megvan a három és félmillió beoltott – jelentette be szerdán a közösségi oldalán Orbán Viktor a kormányülést követően.