Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. December 11. 09:30, kedd | Helyi
Forrás: Dk közlemény

DK: Elképesztő Orbán Imre nyílt levele

DK: Elképesztő Orbán Imre nyílt levele

A párt helyi szervezete közleményben reagált arra a nyílt levélre, melyet Orbán Imre, a Jobbik pápai elnöke írt az Elfeledett Szomszédaink című kiállítás kapcsán.

A Demokratikus Koalíció Veszprém megye 4. sz. választókerületi szervezete mély megdöbbenéssel olvasta azt a nyílt levelet, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei alelnöke, pápai elnöke intézett a pápai középfokú iskolák igazgatóinak!

A pártvezető többek között eképpen fogalmazott: "Az egyik internetes oldalon olvasói levél formájában értesültem arról, hogy Pápa városában a középfokú iskolák tanulóit arra kényszerítik az iskolavezetők, hogy kötelező jelleggel vegyenek részt „Az elfeledett szomszédaink” című kiállításon. A kiállítás a helyi zsinagógában van elhelyezve, és a pápai zsidóságnak állít emléket. Ezen kiállítás a történelmi tények bemutatása mellett (helyett) nem szól másról, mint a pápai ifjúság tudatában és lelkében elültetni a bűnös nemzet fogalmát... ...Hibás döntésnek tartom, hogy az iskola vezetői semmibe vették diákjaik szabad akaratát és ezáltal a cionista propaganda eszközévé tették tanulóikat."

A Demokratikus Koalíció Veszprém megye 4. sz. választókerületi szervezete elképesztőnek tartja a jobbikos politikus által megfogalmazottakat és határozottan tiltakozik az ellen! Tudomásunk szerint Pápán senkit nem kényszerítettek sohasem az említett kiállítás megtekintésére.

A kiállítást megnyitása óta, 2012. július 15-től napjainkig több ezren látták az egykori pápai zsinagóga épületében. Sohasem tapasztalható érdeklődés követte, s követi a tárlatot, híre eljutott a tengeren túlra is. Nagyon sok neves ember (tudós, közéleti szereplő, jobboldali és baloldali politikus egyaránt) jött el a városba ezért a példaértékű kiállításért.

Az elfeledett szomszédaink címet viselő pápai fotókiállítás a Pápáról és környékéről 1944-ben elhurcolt zsidó származású magyaroknak állít emléket. A rendhagyó kiállítás nem a holokauszt szörnyűségeit mutatja be, hanem azoknak a zsidó családoknak a mindennapi életét, akik Nyugat-Magyarország egyik legnépesebb zsidó közösségének tagjaiként a város megbecsült polgárai voltak. A szervezők a tanév kezdetétől a város és a környék iskoláinak részére vezetett kiállításlátogatásokat tartottak, amelyben felhívták a figyelmet a pápai zsinagóga gyönyörű, felújításra váró épületére is.

A zsidótörvények 2700 pápai városlakót minősítettek nem kívánatosnak, majd megsemmisítendőnek. Közülük néhány százan élték túl a világháborút, de ennél is jóval kevesebben költöztek vissza szülővárosukba. Mára már alig egy-két fő él a városban.

A Demokratikus Koalíció Veszprém megye 4. sz. választókerületi szervezete példaértékűnek tartja azt, hogy ezt a megható és elismerésre méltó emlékkiállítást kezdeményezték, megvalósították Pápán, mely által a mai pápai fiatalok megismerhetik azokat a kiváló hazafiakat, akik ügyvédként, orvosként, tanárként, kereskedőként, iparosként segítették gazdaggá tenni egykor Pápát.

A pápai zsidóság rendkívül sok tehetséges, híres-neves művész és tudós embert adott országnak-világnak. Megbecsülésre méltóak, a fiatalok elé példaként állítandóak (például a pápai születésű Beke Manó matematikus, Blum Zoltán neves labdarúgó, Kőrös Endre költő, író stb.) !

Az ártatlanul elpusztított 2565 pápai honfitársunk, köztük 671 tizenkét éven aluli pápai kisgyermek emléke pedig igenis kötelez, s bízunk benne, hogy egyszer - sok hazai és európai városhoz hasonlóan - emléküket köztéren is emlékmű fogja őrizni.

Addig is ajánljuk gondolkodásul a jobbikosok figyelmébe a zsidótörvények ellen tiltakozó nemzeti politikusnak, Pápa egykori polgármesterének, országgyűlési képviselőnek, dr. Sulyok Dezsőnek gondolatait:

"...hogy a zsidóság sok értéket is jelentő egészét kizárják a hazafias magyarok köréből ez ellen tiltakoznom kell, talán azért mert tekintetem valamivel messzebbre lát mint azoké, kiknek szemét fátyolossá teszi a saját nem érvényesült voltuk miatt forrongó gyűlöletük... Ha a Kohnerek nem lettek volna, ha a Kornfeldek nem lettek volna, akkor esetleg nagy bankok, nagy iparvállalatok nem jöhettek volna létre. Nyugodtan állíthatjuk, ha a zsidók nem csinálták volna meg helyettünk, ezek nem jöttek volna létre. Véleményem tehát az, hogy a zsidóság nem másét vette el, hanem munkájával alkotott itt bizonyos értékeket, amelyek ma e nemzetnek közkincsei, és amelyek ma a nemzetnek általános gazdasági és kulturális értékeit képviselik... Nem vagyok hajlandó semmilyen körülmények között kollektív ítélettel megbélyegezni bizonyos népcsoportot, mert az keresztényietlen és magyartalan álláspont. Azok akik ma fajteóriát hirdetnek, tévúton haladnak..."

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 09:05, kedd | Helyi

Ezek a csapatok lesznek a Perutz ellenfelei az NB III nyugati csoportjában

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága elkészítette az NB III-as labdarúgó bajnokság 2020/2021-es idényének csoportbeosztásait. A 60 klub három 20 csapatos csoportban küzd meg egymással.

2020. Július 10. 14:05, péntek | Helyi

Csak az idei év végére lesz rend a Wesselényi utcában

Igaz, addigra teljes szélességében új burkolatot kap az úttest.

2020. Július 10. 10:00, péntek | Helyi

Táboros gyerekek jártak a Pápai Rendőrkapitányságon

A rendőrök bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást tartottak.

2020. Július 09. 11:16, csütörtök | Helyi

Újra működik a szökőkút a Fő téren

Az utolsó simításokat végzik a márciusban megrongálódott szökőkút javítási munkálatai során.