Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Július 04. 17:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Devizahitelek - Fidesz: a Kúria a bankok oldalára állt

Devizahitelek - Fidesz: a Kúria a bankok oldalára állt

A Fidesz véleménye szerint a Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

A kormánypárt kommunikációs igazgatója arra reagált, hogy a Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.
A Fidesz számára a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket – folytatta. A határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve – tette hozzá.
Utalt arra, hogy Horvátországban egy hasonló ügyben az igazságszolgáltatás nyolc bankkal szemben hozott ítéletet.
Azt is kijelentette, hogy a károsultak a devizacsapdát a „Gyurcsány-Bajnai-korszaknak köszönhetik”, ugyanis 2002-2010 között 140-szeresére nőtt a lakosság devizaadóssága. Az akkori, a bankok számára kedvező paktumon alapuló gazdaságpolitika hozta létre ezt a helyzetet – mondta.
A jelenlegi kabinet öt határozott intézkedéssel mindent megtett a devizahitelesek megsegítéséért – jelentette ki.
2002-2010 között körülbelül hatszázezer magyar otthonra került jelzálog, az akkori kormányok olyan jogszabályi környezetet teremtettek, amelyek nem védték meg az embereket a bankok devizakínálataitól. „Használhatatlan etikai kódexeken” kívül semmilyen ellenlépést nem szorgalmaztak. A Fidesz ennek fényében alakította ki azt az álláspontját, hogy igazságtalannak tartja a döntést - válaszolta arra a kérdésre, hogy véleményük szerint jogszerűtlenek voltak-e a devizahitelesekkel kötött szerződések. Hozzátette: a szerződéseknek nem a jogszerűségi vizsgálata folyt le, a Fidesz a döntés igazságtartalmát teszi szóvá.
A kommunikációs igazgató szavait Rogán Antal frakcióvezető személyes álláspontjával egészítette ki. Azt mondta, egyetért azzal az állásponttal, amelyik szerint a devizahitelek hibás termékek. Magyarázatként kifejtette: annak a sok százezer embernek, akik annakidején azt hitték, hogy a forintalapúnál kedvezőbb kölcsönhöz jutnak, körülbelül a 90 százaléka nem volt tisztában a kockázatokkal. A bankoknak viszont mindegyike tudta azt, hogy hibás és kockázatos termékeket akarnak „rásózni” az ügyfeleikre. Ezért a felelősség a pénzintézeteké – érvelt a politikus.
A magyar Országgyűlés nem szólhat bele konkrét hitelszerződésekbe, de az elmúlt három évben mindent megtett azért, hogy minél több embert szabadítson ki a hitelcsapdából – mondta. Árfolyamgát, végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő, a devizahitelek megtiltása – sorolta az intézkedéseket. Hozzátette: az Európai Unió az ügyben kötelezettségszegési eljárást indít az országgal szemben, pedig ha valahol, akkor Magyarországon bebizonyosodott, hogy a devizahitel hibás termék.

Címkék: Devizahitelek, kúria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.