Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2012. Július 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bita Dániel, az MTI különtudósítója jelenti | MTI Fotó: Beliczay László

Áder Izraelben - Netanjahu kormányfővel tárgyalt a köztársasági elnök

Áder Izraelben - Netanjahu kormányfővel tárgyalt a köztársasági elnök

Benjámin Netanjahuval tárgyalt Áder János kedd délelőtt Jeruzsálemben. A magyar köztársasági elnök arra biztatta az izraeli miniszterelnököt, személyesen győződjön meg arról, hogy a zsidó kultúra a reneszánszát éli Magyarországon.

Az államfő magyar újságíróknak elmondta: a miniszterelnöki hivatalban folytatott egyórás megbeszélésén mindketten rendezettnek ítélték a kétoldalú kapcsolatokat. Kitért arra, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, elérte a hatszázmillió dollárt, és az izraeli tőke az ingatlanberuházások mellett a kutatásfejlesztésben és a high-tech iparágakban is egyre inkább jelen van Magyarországon.
Áder János beszámolt arról is: Netanjahu azt mondta, súlyos veszélyt jelentenek az atomfegyver kifejlesztésére irányuló iráni törekvések, és úgy foglalt állást, hogy ezt meg kell akadályozni. Ehhez kért segítséget az izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől is.
Kérdésre válaszolva Áder János elmondta, hogy az izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésükön kényes ügyek - köztük az, hogy Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író visszaadta magyar állami kitüntetését, illetve Nyirő József újratemetésének kérdése - "egy fél mondat erejéig sem" kerültek szóba.
Téma volt viszont, hogy Európában több helyen felerősödött az antiszemitizmus, ez ellen pedig közösen kell fellépni - fűzte hozzá.
A találkozón résztvevő magyar diplomaták erről az MTI-nek azt mondták, hogy Áder János biztosította az izraeli miniszterelnököt, hogy a magyar kormány mindent megtesz a zsidóellenes hangok visszaszorításáért.
Az izraeli külügyminisztérium honlapján a találkozó után megjelent közlemény szerint Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy "Izraelt és a zsidó világot nyugtalansággal tölti el az antiszemitizmus magyarországi felerősödése". A magyar diplomaták az MTI-nek azt mondták, hogy a zsidó állam kormányfője általános jelenségként beszélt az antiszemitizmus erősödéséről. Hozzátették: a magyar köztársasági elnök mindazonáltal megerősítette, hogy határozottan szembeszáll ezekkel a tendenciákkal.
A találkozó után Áder János az MTI kérdésére, amelyben a hírügynökség az után érdeklődött, hogy szóba került-e a magyarországi zsidóság helyzete a találkozón, úgy fogalmazott: arra biztatta Benjámin Netanjahut, győződjön meg személyesen arról, hogy a zsidó kultúra a reneszánszát éli Magyarországon.
A köztársasági elnök hétfőn Simon Peresz izraeli államfőt is budapesti látogatásra hívta meg.
Áder János ezután a Jad Vasem Intézetnek, a világ legnagyobb holokauszt-emlékközpontjának a felkeresésével folytatta izraeli látogatását.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 06:12, csütörtök | Külföld

Meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és a járvány már több mint 131 ezer emberéletét követelt - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

2020. Július 08. 17:09, szerda | Külföld

Francia miniszterelnök: Nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban.

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen

2020. Július 08. 09:05, szerda | Külföld

Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 kedd esti műsorában.