Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Október 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Decemberben jön az új babakötvény

Decemberben jön az új babakötvény

Az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente a 19 éves futamidejű új Babakötvény - közölte Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. A kötvény első sorozatát december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1.

A lakosság kezében lévő állampapír állomány 2011 év végére abszolút értékben közel 400 milliárd forinttal, adósságon belüli részarányát tekintve közel harmadára, 10-ről 3,5 százalékra mérséklődött. A 2012 év elején meghirdetett lakossági értékesítési program hatására az elmúlt másfél évben a lakosság kezében lévő állampapír állomány forintban mérve több mint megkétszereződött, részarányát tekintve pedig 3,5-ról 7 százalékra emelkedett a teljes államadósságon belül.

Az elmúlt két évben az adósságkezelő intenzív marketingkampányon keresztül is igyekezett megszólítani a lakossági befektetőket és kifejezetten törekedett arra, hogy a kisbefektetőket, ezen belül a fiatalabb korosztályt is elérje. Az állampapír befektetések hagyományosan az 50 fölöttiek körében a legelterjedtebbek. Az elmúlt 10-15 évben ez a korosztály képezte az állampapírok legfőbb befektetői bázisát. Kedvező hír ugyanakkor, hogy az év elején elkészült felmérés alapján az állomány növekedésével párhuzamosan 'fiatalodik' az ügyfélkör, és a 40-49 éves kategóriában is nő a kedveltség.

2013. szeptember végén 1567 milliárd forint volt a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. Gond ugyanakkor, hogy a fél,- és egyéves futamidejű Kincstárjegyek együttes mennyisége a teljes állomány közel 70%-át teszik ki. E nagy arány miatt a lakossági állampapírok átlagos hátralévő futamideje 1,02 év. Meg kell azonban jegyezni, hogy a lakossági befektetők konzervatívak. Vagyis, amennyiben egy befektetési formával elégedettek, akkor nagy valószínűséggel megújítják lejáró befektetéseiket az adott megtakarítási formában. Ez utóbbi magatartási sajátosságra tekintettel az adósságkezelő a lakosságra bizton számíthat a jövő évben lejáró lakossági állampapírok megújításában. Ennek ellenére mind az adósságkezelés, mind a hosszú távú öngondoskodás szempontjából kívánatos lenne a futamidő növelése - közölte Borbély László András.

A futamidő hosszabbítás mellett fontos további feladat az állampapír befektetői kör további bővítése és a fiatalítása, az úgynevezett 30+ korosztály megszólítása. Erre kiváló lehetőséget biztosít a Start-számla intézménye, hiszen erre az értékpapír-számlára a szülők akár kis összegű rendszeres havi megtakarítással is finanszírozni tudják gyermekük életkezdését.

Az a befektetői réteg, amely közép és hosszú távon eddig is megtakarított, kihasználva akár a TBSz és NyESz számlák adta lehetőségeket, továbbra is saját portfólióját tudatosan megtervezve fektetheti be megtakarításit. Az adósságkezelő ugyanakkor azok számára igyekezett egy egyszerű konstrukciót készíteni, akik nem akarnak, vagy nem tudnak befektetéseikkel foglalkozni. A Babakötvénnyel egy hosszú távú egyszerűen kezelhető befektetési lehetőséget kínál a magyar állam a gyermekeik számára előtakarékoskodni szándékozóknak. Az ügyfél a teljes futamidő alatt egy kötvénybe fekteti a pénzét, minden befizetés és a kamat is automatikusan a Babakötvénybe forgatódik vissza.

Közben az Országgyűlés keddi ülésén tárgyalhatja a babakötvény megújításáról szóló kormányzati javaslatot. A kabinet előterjesztésében arra ösztönözné a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból. A 19 éves futamidejű állampapír, a megújuló babakötvény a tervek szerint infláció feletti kamatprémiumot biztosít majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma