Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2011. November 10. 18:19, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

A politikus Dr. Áldozó Tamás polgármester és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott invitálására érkezett Pápára.

Városunk és vonzáskörzete ezer szállal kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdasági év lezárása kapcsán az államtitkár tájékozódott a város helyzetéről, ismertette a közvéleménnyel az elmúlt másfél év történéseit és beszélt a 2012-es évre tervezett agráriumot érintő változásokról. A sajtótájékoztatót követően a mezőgazdaság helyi képviselőivel találkozott Czerván György.
Az elmúlt években számos természeti csapás sújtotta a hazai mezőgazdaságot. Ennek kapcsán a vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy amennyiben az országgyűlés elfogadja, 2012-től egy új időjárási kockázatokat kezelő törvény léphet életbe. Az új rendszer szélesebb kockázatközösséget fog eredményezni, több lábon fog állni, egyebek mellett biztosítók bevonásával. Célja, hogy hatékonyabban kezelje az időjárási káreseményeket.
- A mezőgazdaság mindig is likviditási problémákkal küzdött. Ennek leküzdése érdekében az elmúlt időszakban több hitelkonstrukciót is alkotott a kormányzat (vis major, forgóeszköz hitel), az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése pedig jelenleg is zajlik. Legkésőbb januárra elkészül a fagykár hitel program is – mondta Czerván.
- Az élelmiszeripari bankgarancia kérdésével kapcsolatban is szólt a politikus: egy meglévő konstrukciót kívánunk hatékonyabbá tenné, így megkönnyítendő az élelmiszeripari vállalatok forgóeszköz hitelhez való jutását
Magyarországon az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül nagyon alacsonynak mondható, sőt egy továbbra is süllyedő ágazat, mely kiemelt támogatást igényel – mondta az államtitkár.
A közös agrárpolitika alakulásával kapcsolatban Czerván György közölte, hogy a magyar elnökség idején elfogadott közös agrárpolitikai célkitűzések teljesen szinkronban vannak a magyar kormány programjával, melynek értelmében a legfontosabb célkitűzések a következők: - Életképes élelmiszertermelés, - fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal és – a vidéki foglalkoztatottság javítása. Pápán is 11% körüli a munkanélküliség, így ez a kérdés kiemelten érinti a térséget – mondta.
Czerván György szerint a mezőgazdasági ágazat minden szereplőjére szükség van. – Az egy más dolog, hogy a „kicsiket”, a fiatal gazdákat kiemelten kívánjuk támogatni, de semmiképpen sem más rovására.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 01. 11:12, hétfő | Helyi

Új telephelyet nyitott Pápán a Royal Traktor!

Pápán nyílt meg ünnepélyes keretek között a cég harmadik telephelye az országban.

2020. Május 31. 18:46, vasárnap | Helyi

Ma is történt több baleset a 83-ason

Péntek után vasárnap is két autóbaleset történt a 83-as főút Pápa és Győr közötti szakaszán.

2020. Május 31. 07:29, vasárnap | Helyi

Kiskocsit lopott a fiú, a rendőrök elfogták

A pápai rendőrök a bejelentést követő fél órán belül azonosították a 15 éves lovászpatonai fiatalt.

2020. Május 29. 16:25, péntek | Helyi

Súlyos baleset a 83-ason! 5 sérült, köztük egy 3 éves gyermek!

Személygépkocsi és teherautó ütközött a 83-as számú főút 59-es kilométerszelvényében, Győrszemere térségében.