Városlista
2019. november 12, kedd - Jónás, Renátó

Hírek

2011. November 10. 18:19, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

Czerván György vidékfejlesztési államtitkár Pápán tartott sajtótájékoztatót

A politikus Dr. Áldozó Tamás polgármester és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott invitálására érkezett Pápára.

Városunk és vonzáskörzete ezer szállal kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdasági év lezárása kapcsán az államtitkár tájékozódott a város helyzetéről, ismertette a közvéleménnyel az elmúlt másfél év történéseit és beszélt a 2012-es évre tervezett agráriumot érintő változásokról. A sajtótájékoztatót követően a mezőgazdaság helyi képviselőivel találkozott Czerván György.
Az elmúlt években számos természeti csapás sújtotta a hazai mezőgazdaságot. Ennek kapcsán a vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy amennyiben az országgyűlés elfogadja, 2012-től egy új időjárási kockázatokat kezelő törvény léphet életbe. Az új rendszer szélesebb kockázatközösséget fog eredményezni, több lábon fog állni, egyebek mellett biztosítók bevonásával. Célja, hogy hatékonyabban kezelje az időjárási káreseményeket.
- A mezőgazdaság mindig is likviditási problémákkal küzdött. Ennek leküzdése érdekében az elmúlt időszakban több hitelkonstrukciót is alkotott a kormányzat (vis major, forgóeszköz hitel), az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése pedig jelenleg is zajlik. Legkésőbb januárra elkészül a fagykár hitel program is – mondta Czerván.
- Az élelmiszeripari bankgarancia kérdésével kapcsolatban is szólt a politikus: egy meglévő konstrukciót kívánunk hatékonyabbá tenné, így megkönnyítendő az élelmiszeripari vállalatok forgóeszköz hitelhez való jutását
Magyarországon az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül nagyon alacsonynak mondható, sőt egy továbbra is süllyedő ágazat, mely kiemelt támogatást igényel – mondta az államtitkár.
A közös agrárpolitika alakulásával kapcsolatban Czerván György közölte, hogy a magyar elnökség idején elfogadott közös agrárpolitikai célkitűzések teljesen szinkronban vannak a magyar kormány programjával, melynek értelmében a legfontosabb célkitűzések a következők: - Életképes élelmiszertermelés, - fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal és – a vidéki foglalkoztatottság javítása. Pápán is 11% körüli a munkanélküliség, így ez a kérdés kiemelten érinti a térséget – mondta.
Czerván György szerint a mezőgazdasági ágazat minden szereplőjére szükség van. – Az egy más dolog, hogy a „kicsiket”, a fiatal gazdákat kiemelten kívánjuk támogatni, de semmiképpen sem más rovására.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 11. 15:11, hétfő | Helyi

Balesetet okozott, majd elhajtott a pápai férfi

Cserbenhagyás miatt indult büntetőeljárás egy 60 éves férfi ellen, a Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

2019. November 11. 13:12, hétfő | Helyi

Bűnmegelőzési előadás időseknek

A helyi önkormányzat által szervezett idősek napi rendezvényen tartott vagyonvédelmi előadást a Pápai Rendőrkapitányság megelőzési előadója Kemenesszentpéteren.

2019. November 10. 19:25, vasárnap | Helyi

Hármat lőtt, mégsem győzött a Perutz

Mosonmagyaróvárra utazott a pápai csapat az NBIII Nyugati csoportjának 14. fordulójában.

2019. November 10. 08:08, vasárnap | Helyi

Új eszköz került a rendőrautókba

Segítségnyújtást szolgáló, speciális eszközzel látta el a rendészeti feladatokat ellátó szolgálati gépkocsikat a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.