Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2019. December 18. 11:57, szerda | PR

Cukorbetegek karácsonya

Cukorbetegek karácsonya

A cukorbetegség egyre több embernek okoz problémát napjainkban. Nekik az ünnepek is különös kihívást jelentenek, hiszen az asztalok roskadoznak az édességektől és a finom fogásoktól.

Ebben a cikkben bemutatjuk, mit is jelent a diabétesz, hogyan lehet a tüneteket mérsékelni, és milyen praktikák vethetők be a cukorbetegek számára a karácsony alatt.

Mit takar pontosan a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amely kialakulásáért a hasnyálmirigy által termelt inzulin felelős. Mivel a szervezet sejtjei az inzulin segítségével képesek felvenni a vérből a cukrokat, a hormon fontos szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.

A diabétesznek három fajtáját különböztethetjük meg. Az 1-es típusú cukorbetegség általában az inzulinhiányos állapottól szenvedő fiatalokat érinti. Megfelelő inzulin hiányában a sejtek nem juthatnak hozzá a tápanyagokhoz, így a vércukorszint is jelentősen megnövekszik.

A 2-es típusú diabétesz az idősebb generációk betegsége. Esetükben az inzulin nem működik helyesen, ezért a sejtek a magas inzulinszint ellenére sem képesek átvenni a vérből a cukrokat. A háttérben a genetikai okokon túl az egészségtelen életmód, valamint az elhízás áll.

A diabétesznek harmadik formája a terhességi cukorbetegség. Ez a típus leginkább a várandósság 20. hete után jelentkezik és főleg a 30 feletti, túlsúlyos kismamák a veszélyeztetettek.

Hogyan lehet szinten tartani, esetleg gyógyítani? Milyen következményei lehetnek, ha nem figyel egy beteg a diétára?

A diabétesz jelenleg nem gyógyítható betegség, de tünetei az orvosi tanácsok megfogadásával és a helyes kezelések megkezdésével kordában tarthatók.

Testmozgás és étrend

A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás beiktatása különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára jelenthet előnyöket. Az étrend összeállításához mindenképpen érdemes dietetikus tanácsait kérni. Az 1-es típusú diabétesz esetén a szakembernek összhangba kell hoznia a diétát és az inzulinkezeléseket.

Szájon át szedhető gyógyszerek

A tablettákat csak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetik. Különféle változataik léteznek, az adagolást pedig mindig az orvos írja elő.

Inzulin injekció

Inzulin injekcióra az 1-es diabéteszeseknek rendszeresen szükségük van, mivel csak ilyen módon tudják pótolni a szervezetükben a hormont. A 2-es diabéteszeseknek viszont csak akkor szokták javasolni az orvosok, ha a tabletták és más kezelések nem hozták meg az elvárt eredményeket.

A diabétesz lehetséges szövődményei

A nem kezelt cukorbetegség számtalan következménnyel járhat együtt. Ezek közül az egyik legismertebb a vesekárosodás, amely súlyos esetben akár veseelégtelenséghez és a szerv leállásához is vezethet. A látás romlása és elvesztése szintén gyakori szövődményei a diabétesznek, a betegség ugyanis károsíthatja a látóidegeket.
Emellett az emelkedett vércukorszint érrendszeri problémákat okozva, növelheti érelmeszesedés és az elzáródás kockázatát is. Különösen igaz ez akkor, ha a diabéteszes személy magas vérnyomással is küzd.

Mit lehet tenni karácsonykor a cukorbetegeknek? Milyen praktikák vannak, melyek segítenek túlélni ezt az “evős” időszakot?

Ha diabéteszben szenvedsz, az étrendről a karácsonyi időszakban sem szabad elfelejtkezned. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne ehetnél jókat a családdal, hiszen vannak olyan praktikák, amelyek segítenek átvészelni a nassolós ünnepnapokat.

A köretek megválasztása

Magyarországon a főételek mellé kínált köretek nagy része szénhidrátokban gazdag. Ezeket ízletes és frissítő salátákkal pótolhatod. Ha nem szereted a nyers alapanyagokat, főtt zöldségeket is készíthetsz magadnak. A fűszerezéssel még az unalmas sárgarépából is ínycsiklandó köretet varázsolhatsz.

Cukormentes édességek

Ma már a diabéteszeseknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a desszertekről, mivel a cukormentes édességek jó alternatívaként szolgálnak. Azonban az édesítőszerekkel is érdemes vigyáznod, ugyanis nagyobb mennyiségben ezek is megemelhetik a vércukorszintedet. A hangsúly a mértékletességen van.

Alkoholos italok fogyasztása

Az alkohollal is hasonló a helyzet, mint az édességekkel, ezért az ilyenkor szokásos cukros koktélok és likőrök helyett fogyassz inkább száraz borokat vagy pezsgőket.
Hogyan segíthet ilyenkor a család?

Mivel a diabétesz elég gyakori betegség, a családtagjaink között is akadhatnak érintettek. Amennyiben segíteni szeretnék őket az az ünnepek alatt, a menüsor összeállításakor vegyük figyelembe a cukorbeteg étrend követelményeit.
Az interneten rengeteg recept között válogathatunk, amelyekből igazán csábító ételkülönlegességek készíthetünk. Emellett jó, ha a közös ebédeket és vacsorákat is a diabéteszes rokon megszokott étkezési időpontjához igazítjuk.

A tanácsok megfogadásával nem csak örömet szerezhetünk a cukorbetegségben szenvedő szeretteinknek, de törődésünket és szeretetünket is kifejezhetjük.
Hogyan készüljön fel egy cukorbeteg a karácsonyra?

Ha diabéteszesként nagyobb utazást tervezel, gondoskodj a megszokott étkezésekről. A gyógyszereid mellett mindig legyen nálad elegendő élelem és víz, hiszen sohasem tudhatod milyen váratlan események jöhetnek közbe.

Mivel az ünnepi készülődéssel együtt járó stressz növelheti a vércukorszintet, így nem árt a pihenésről is gondoskodnod. Ebben a lazításon túl az aktív kikapcsolódás is benne van, vagyis mozogj minden nap, és ne idegeskedj túl sokat.

A karácsonyi felhajtásban könnyen el lehet felejtkezni a napi rutin dolgairól, a vércukorszint mérésedet viszont ne hanyagold el. Ha esetleg a szokásosnál többször étkeztél, erre különösen figyelned kell!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 31. 14:25, kedd | PR

Kamat és a THM: A hitelfelvételek két legfontosabb mutatója

Az utóbbi néhány évben átalakultak a hitelfelvétellel kapcsolatos percepcióink. Már nem tartjuk “szitokszónak”, nem félünk tőle annyira, mint az előző nagy válság idején.