Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2018. Július 17. 20:28, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Csütörtökön szállítják Pápára a kiállításra előkészített MIG-21-est

Csütörtökön szállítják Pápára a kiállításra előkészített MIG-21-est

Pápára szállítják azt a MiG-21-es vadászrepülőgépet, amelyet tervezetten 2018 novemberében a Pápát elkerülő út egyik körforgalmában állítanak majd ki.

A repülőgép „utolsó” hosszú útja csütörtökön kezdődik, speciális szállítóeszközzel, közúton érkezik az MH Pápa Bázisrepülőtérre. A vadászgépen elvégzett munkálatokról és a szállítás előkészítettségéről Gangler László ezredes az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, és helyettese, Magasy Zsolt alezredes a helyszínen tájékozódtak.

Július 19-én, csütörtökön érkezik Pápára az a MiG-21-es vadászrepülőgép, amelyet a tervek szerint a Celli út és a 83-as út kereszteződésénél lévő körforgalomban állítanak majd ki 2018 novemberében. A hadrendből kivont és hatástalanított repülőgépet Kecskeméten, az MH Légijármű Javítóüzem szakemberei hónapokon keresztül készítették elő a kiállításra és az útra. A MiG-21-es festése megújult, azokat a színeket és hadijeleket viseli, amelyekkel ezek a típusú gépek utoljára földet értek. A közúti szállításhoz a szárnyakat ideiglenesen leszerelték. A repülőgép csütörtökön, az esti órákban érkezik az MH Pápa Bázisrepülőtérre. Egyelőre a pápai katonai repülőtér hangárjában helyezik el, majd egy tartószerkezetre kerül az említett körforgalomban.

A szárnyak már a teherautón vannak

Az emlékmű ötlete már 47. Harcászati Repülőezred felszámolása idején felmerült, majd 2016-ban Pápa Város Önkormányzatának hozzájárulásával kezdődhetett el a megvalósítás. A város és az MH Pápa Bázisrepülőtér együttműködésének köszönhetően, a Honvédelmi Minisztérium engedélyével a Magyar Honvédség egyes szervezetei előkészítették és lefestették, csütörtökön pedig Pápára szállítják a felújított vadászgépet. Az önkormányzat vállalta a tartószerkezet műszaki terveztetésének és engedélyezésének költségeit és az ehhez kapcsolódó feladatok koordinálását is.
A MiG-21-es volt hazánk meghatározó, 1962 és 2000 között rendszeresített vadászgépe, így méltóképpen reprezentálja a katonai repülést. A 4605-ös oldalszámú MiG-21 MF 1971-től 1977-ig repült Pápán, majd 1990-ig Kecskeméten. Utolsó repülését 1990. április 4-én teljesítette szolnoki leszállással, ezután Szolnokon, a Repülő Műszaki Főiskolán oktatási segédeszközként szolgálta a hallgatók képzését. Évtizedeken átívelő szolgálata alatt összesen 1764 órát és 51 percet repült, 2999 leszállással.


Indulásra készen


Gangler László ezredes az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka megköszöni az előkészítést Bozóki János ezredesnek, az MH Légijármű Javítóüzem parancsnokának

Szöveg, fotó: MH Pápa Bázisrepülőtér / Gyeginszky Andor hadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 19:02, péntek | Helyi

Elcsípték a várkerti játszóvárban éjszakázó csapatot

A Pápán Hallottam Facebook csoport egyik tagja tett közzé egy bejegyzést az elmúlt napon, amely szerint valaki beköltözhetett a várkerti játszótér várának egyik tornyába, ott ugyanis ágynemű-szerű anyagokat talált.

2023. Március 24. 09:04, péntek | Helyi

A pápai bázison a honvédség új helikoptere

Jövő héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete.

2023. Március 23. 14:37, csütörtök | Helyi

Bekábszerezve, műszaki nélküli kocsival hajtott a forgalommal szemben a pápai férfi

Több szabályszegést is elkövetett a sofőr, a rendőrök előállították.

2023. Március 23. 12:03, csütörtök | Helyi

Kábítószer volt a Pápateszéren igazoltatott férfinél

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte a 35 éves külföldi férfivel szemben folytatott büntetőeljárást.