Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 30. 20:35, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csütörtökön döntőzik az EKB

Csütörtökön döntőzik az EKB

Még mielőtt igazán kapkodni kellene a fejünket a csütörtöki EKB kamatdöntő ülés kapcsán, szerdán megtudjuk hogyan muzsikált az amerikai munkaerő-piac, az ADP adatnak hála. Aznap este a Fed elnöke, Janet Yellen beszél az IMF washingtoni konferenciáján, ahol a jelenlegi monetáris politika irányvonalait is érintheti - mondják az Equilor elemzői.

Visszakanyarodva az EKB ülésére: további kamatvágásra nem számítanak az elemzők. Nekünk nem is ez a legfontosabb sarokpont, hiszen a tanács legutóbb már jelezte, hogy a kamatszint elérte a 'nulla” közeli értéket. Az eszközfedezetű értékpapírok vásárlásának részletei sokkal inkább megmasszírozhatják az indexeket és az EUR/USD kurzusát is – Mario Draghi szerint már zajlik a program előkészítése.

Ha a júniusi eurózónás inflációs adat 0,5 százalékos értékét vesszük alapul, akkor jogosnak tűnhet a monetáris nagyágyú bevetésének ötletel, igaz továbbra sem kell számolnunk deflációs nyomással. Yves Mersch az EKB igazgatósági tagja szerint alacsony inflációs időszakra kell felkészülni, aminek köszönhetően az alapkamat nulla körüli szintje mindaddig fennmarad, amíg az infláció nem éri el a 2 százalékos célszintet. Kamatemelésre véleménye szerint 2016 év végénél előbb nem kell számítani.

A csütörtöki 14:30-as, EKB-s sajtókonferenciával párhuzamosan érkeznek majd a friss és heti amerikai munkanélküli segélykérelmek számainak statisztikái is. Pénteken az USA piacai zárva tartanak függetlenség napja miatt, ennek következtében csütörtökön is rövidített lesz a kereskedés: mi időnk szerint 19 órakor zárnak majd a tengerentúli börzék.

A Moody's segíthet a forintpiacnak?

Az euró 310 környékére erősödött a forinttal szemben pénteken. A gyengülés hátterében a további MNB kamatvágások víziója és a devizahiteles törvényjavaslat áll, amely a vártnál nagyobb veszteségeket okozhat a bankszektorban. 600-900 milliárd forintba is kerülhet a pénzügyi rendszernek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés alkalmazása miatti visszatérítés.

A Moody's július 4-én, azaz e hét pénteken tartja következő felülvizsgálatát Magyarország kapcsán. A jelenlegi 'Ba1' osztályzathoz (1 lépésre van a befektetésre ajánlott kategóriától) korábban negatív kilátást rendelt a hitelminősítő. Véleményünk szerint a kilátás stabilra, esetleg pozitívra való változtatásának van valóságalapja, magának a felminősítésnek egyelőre nincs. Leghamarabb év végén vagy jövő év elején kerülhet sor a felminősítésre, amellyel visszakerülnénk a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Fitch június 6-i véleménye óta érdemben nem változott a kép: az idei évi GDP növekedési ütemet ugyan 2,1-ről 2,9 százalékra emelte az MNB, de a 2015-ös 2,5 százalék érintetlenül maradt. Ráadásul a fenntarthatóság erősen kérdéses a rengeteg egyedi tétel és az exportpiacok gyengébb teljesítménye miatt.

A másik sarokpont az államadósság, amelynek szintje nem csökkent, igaz a szerkezetében (külföldi részarány, devizás kitettség csökkenése) eszközölt változások pozitívan értékelhetőek, de így is messze vagyunk a régiós átlagtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.