Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2011. December 02. 14:20, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúcsközelbe ért a magyar export

Csúcsközelbe ért a magyar export

Éves csúcsot döntött a magyar export, ugyanis szeptemberben 9 százalékkal emelkedett az export, míg az import több mint 2 százalékkal.

A kivitel élénkülését a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelme, és az energiahordozók importjának visszaesése okozta.

Az első kilenc havi kivitel értéke 60 milliárd euró, a behozatalé 54 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5451 millió eurót tett ki, 1516 millió euróval többet, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011. január–szeptemberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 2,7, exportban 1,5 százalékkal emelkedett 2010. január–szeptemberhez viszonyítva. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva közel 8, míg az euróhoz képest mintegy 1,5 százalékkal értékelődött fel

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 11, illetve 6 százalékkal bővült 2011 első kilenc hónapjában. Bár az első negyedévben még közel 20 százalékos volt a volumen növekedésének üteme mindkét forgalmi irányban, a második és a harmadik negyedévben a kivitelé egyszámjegyűre lassult, a behozatal szintje a bázis körül alakult.

E folyamatokat a híradás-technikai, a hangrögzítő és -lejátszó készülék csökkenő forgalma határozta meg. A legnagyobb visszaesést a tv-készülékek és alkatrészeinek kereskedelmében mértük. Ezzel szemben az általános rendeltetésű ipari gép és közúti jármű export- és import-, továbbá a villamos gép, villamos készülék kivitelének volumene az időszak egészében dinamikusan nőtt.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 16, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint 2010. január–szeptemberben. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek mindkét irányú forgalmának növekedési üteme az első féléves kiugró teljesítményt követően a harmadik negyedévben némileg visszaesett. Átlag felett bővült a gumigyártmány exportjának és importjának, illetve a szakmai, tudományos ellenőrző műszer kivitelének volumene az élénkülő autóipari keresletnek köszönhetően.

Az energiahordozók importvolumene 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az időszakon belül ellentétesen alakult a két legnagyobb súlyú árucsoport behozatalának volumene: a kőolaj és kőolajtermékeké az első félévet jellemző kétszámjegyű növekedést követően a harmadik negyedévben némileg csökkent, míg a természetes és mesterséges gázé a 20 százalékot meghaladó visszaesés után már 12 százalékkal bővült.

2011 első kilenc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene alig változott, míg a behozatalé 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is csökkenő tendenciát mutatnak. A kivitelben meghatározó súlyt képviselő gabona és gabonakészítmény exportjának volumene március óta jelentősen alatta maradt a bázishavi szinteknek, így az időszak egészében 13 százalékkal esett vissza. Jelentős volt a hús- és húskészítmény mindkét irányú forgalmának, továbbá az élő állat exportjának volumennövekedése. Ez utóbbit a szarvasmarha – uniós támogatással ösztönzött – török relációjú értékesítése okozta.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: export

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat

2024. Május 22. 13:55, szerda | Belföld

Az államtitkák szerint a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

2024. Május 22. 13:51, szerda | Belföld

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet június 1-jén