Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 28. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Csodára várnak a rossz adósok

Csodára várnak a rossz adósok

Reménytelennek tartják a helyzetüket a fizetésképtelen devizaadósok, így a legtöbben még azokkal a lehetőségekkel sem élnek, amelyekkel könnyíthetnének gondjaikon - írja a Magyar Nemzet.

Sokan már csak abban bíznak, hogy valaki pert nyer a bankok ellen, ezért nem kell visszafizetniük a tartozásukat, de szakértők szerint a teljes tartozás elengedésére semmi esély sincs.

A Nemzeti Eszközkezelő felállításától is sokat várnak a fizetésképtelen adósok, de problémát jelent, hogy az érdeklődők között sok a nyugdíjas, és az ő ingatlanjukat nem veszi meg a NET, mivel eltartott gyermekeik már nincsenek. Miközben a jó adósok jelentős részén már segített a végtörlesztés, mások pedig az árfolyamgátra várnak, a fizetésképtelen adósok már csak a csodában bíznak. Az Ő körükben szakemberek szerint egyelőre óriási a bizonytalanság, mert elfogadott törvények hiányában még azt sem tudni biztosan, hogy ki lesz majd jogosult az állam által nyújtott különböző segélycsomagokra és kik maradnak ki belőle. Az egyik lehetőség a kormány és a bankszövetség decemberi megállapodásában szerepel. Eszerint május 15-ig forintra váltják azoknak a devizajelzáloghitel adósoknak a tartozását, akik már 2011 szeptemberének végén több mint 90 napja elmaradtak legalább 78 ezer forint adóssággal és az ingatlanjuk értéke a hitelfelvételkor nem haladta meg a 20 millió forintot. Emellett a programban részt vevő adósok tartozásának negyedét el is engednék. További feltétel, hogy az adósoknak igazolniuk kell, hogy a törlesztőképességük jelentősen romlott a szerződés aláírása óta.

Közben tegnap az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag támogatta a deviza-eladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló javaslat benyújtását az Országgyűlésnek. Így kikerült a szövegből, hogy a devizahitelt forintban vegyék fel. Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága támogatta Rogán Antal módosító javaslatait az árfolyamgát új rendszerére. Az indítványban az szerepel, hogy az ingatlanokra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban. Megkapta a támogatást Rogán Antal azon módosító javaslata is, amely szerint a közszférában dolgozóknak adott egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a fennálló devizakölcsön tartozás előtörlesztésére kell átutalni, és ennek elszámolásáért a bankok előtörlesztési díjat nem számolhatnak fel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére