Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 15. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Csiki-csuki a telefonadó körül

Csiki-csuki a telefonadó körül

Megdöbbentek a hazai telefonszolgáltatók azon, hogy a kormány az előzetes tervektől eltérően rájuk, s nem az előfizetőkre terhelné a távközlési adót.

Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár szerint az új, percenként két forintos adóterhet a szolgáltatóknak kell bevallania és befizetnie, – igaz, ezt lehet, hogy a felhasználókra hárítják majd. Az új adónemnek állítólag nincs köze az állami szolgáltató létrehozásához sem, az új céggel mégis „esély van arra”, hogy az adóval ne a felhasználókat terheljék.

Adózunk is meg, nem is a telefonbeszélgetések után – ez derült ki hétfőn a kormánypárti képviselők bejelentéséből. Balog Ádám, a nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkár hétfőn arról számolt be, hogy a kedvezmények miatt 50 milliárd forint helyett csak 44,4 milliárd forint jöhet be idén a távközlési adóból, ami viszont közvetettnek számít, alanya és fizetője is a szolgáltató lesz. Balog úgy gondolja, a szolgáltatók kevéssé tudják majd az adót áthárítani az áraikban, ezért az előfizetőkre nem fog emiatt több adó jutni – s áthárítás esetén áfaalap lenne. A nyilatkozó viszont arról is beszélt, hogy a távközlési adóhoz nem szükségesek EU-s engedélyek, mivel nem áfa típusú adóról van szó.

A helyettes államtitkár szerint a távközlési adó – ami magánszemélyeknél 700, más esetben 2500 forintos pluszt jelenthet havonta – nem függ össze az állami mobilszolgáltató cég létrehozásával. Babák Mihály fideszes politikus ugyanakkor elismerte: bár az adó alanya a szolgáltató, a terheket mindig a fogyasztó fizeti meg – az állami mobilcég belépésével viszont esély van arra, hogy az adót ne hárítsák át a felhasználókra. Balog Ádám ennek apropóján azt mondta: arra számítanak, hogy a szolgáltatók nem terhelik rá az adót jelentős mértékben a fogyasztókra – olvasható az Indexen.

Megdöbbentek a szolgáltatók

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös közleményben tiltakozott a terhek átruházása ellen. Mint ebben írják megdöbbenéssel értesültek arról, hogy „a kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.”

A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt. Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon – olvasható a kommünikében.

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos ÁFA, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni