Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Február 07. 09:14, szerda | Kék hírek
Forrás: Ügyészség

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy veszprémi férfival, valamint két építőipari vállalkozóval szemben, miután szabálytalanságaik 2022 őszén tetőomláshoz és a férfi házánál dolgozó segédmunkás sérüléséhez vezettek.

A vádirat szerint a háztulajdonos vádlott 2022. második felében felújítást végzett, melynek során a főépülethez tartozó nyári konyhát meg akarta magasítani, és ezáltal a tető vonalát egy szintbe hozni. A férfi azonban az ehhez szükséges műszaki tervvel és engedéllyel nem rendelkezett, a kivitelezést pedig szakképzettség nélkül, úgy végezte el, hogy a homlokzatmagasító falba nem épített be az állékonyság biztosításához szükséges merevítő vasbeton pillért, illetve a fal tetején nem húzott vasbeton koszorút.

A tulajdonos az új tetőszerkezet megépítésére szóban megállapodott egy helybeli vállalkozóval, akinek azonban nem ács-állványozó, hanem kőműves szakképzettsége volt. A kőműves szakember szintén szóbeli megállapodással alvállalkozóként egy ácsot is bevont a munkálatokba. 2022. szeptember 5-én kezdték meg a kivitelezést, melynek során további szabálytalanságokat követtek el. A kőműves végzettségű vállalkozó nem észlelte, hogy a homlokzatmagasító fal alkalmatlan a biztonságos teherviselésre, a tető udvari felülete a melléképület keskenyebb részén nem a homlokzatmagasító falra, hanem a gerendaként beépített talpszelemenre támaszkodott, melynek támasztékaként szolgáló oszlopot felül nem rögzítették, hanem csak ékeléssel támasztották ki, majd ezt követően a cserepeket féloldalasan, csak a tetőszerkezet egyik oldalán kezdték el felrakni a tetőre.

Mindez oda vezetett, hogy 2022. október 6-án a melléképület keskenyebb részén lévő tető első fele vízszintesen leomlott, majd a homlokzatmagasító falat ledöntve, a másik fele is összedőlt, és lesodorta az állványzatról cserépadogatást végző munkást, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett.

A szabálytalan kivitelezés az ács-állványozó alvállalkozó tudtával történt, melyet a férfi nem kifogásolt, így a baleset bekövetkezésében őt is felelősség terheli. Ezen túl az építkezés során munkavédelmi szabályokat is megszegtek, melyek szintén szerepet játszottak a segédmunkás sérülésében.

Az ügyészség a vádiratában mindhárom vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, ezen túl a vállalkozók esetében a foglalkozásuktól történő határozott idejű eltiltás kiszabására is indítványt tett a Veszprémi Járásbíróságnak.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.

2024. Július 11. 08:02, csütörtök | Kék hírek

Elítéltek egy orvost és asszisztensét, akik a kórházi munkájukat összemosták a magánrendeléssel

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a szülészorvosra, aki magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével 2021-ben.

2024. Július 11. 08:01, csütörtök | Kék hírek

Szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki disznóölés után a feleségébe döfte a csontozókést

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt három év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki tavaly november végén, disznóölés után megszúrta feleségét a csontozókéssel