Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 16. 20:04, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Csehország - Kenőpénz elfogadásáért börtönbüntetésre ítélték a vezető cseh párt egyik politikusát

Csehország - Kenőpénz elfogadásáért börtönbüntetésre ítélték a vezető cseh párt egyik politikusát

Kenőpénz elfogadásáért négy év szabadságvesztésre ítélte hétfőn Ústí nad Labemben az észak-csehországi regionális bíróság Alexandr Novákot, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) egyik befolyásos politikusát, volt szenátort.

A politikusnak ötmillió korona pénzbüntetést is ki kell fizetnie, s börtönbüntetése letöltése után öt évig nem dolgozhat az államigazgatásban.
A bírósági ítélet szerint Novák 43 millió korona csúszópénzt vett át azért, hogy a VNG német gázipari és energetikai társaságnak biztosította néhány cseh energiaipari cég részvényeinek megvételét. A pénz a Novák házaspár ausztriai számláján kötött ki.
Novák állítását, hogy nem kenőpénzről, hanem kölcsönről volt szó, amelyet a ciprusi Interkontraktor cég nyújtott a feleségének, a bíróság nem fogadta el.
Alexandr Novák az ODS azon politikusai közé tartozik, akik a cseh sajtó szerint különféle tranzakciókkal a háttérben biztosítják a párt finanszírozását, s kiválasztott egyének személyes gyarapodását.
Mirek Topolánek, az ODS volt elnöke, egykori kormányfő korábban nyíltan a "komák" rendszerének nevezte mindezt, s az ODS vezetésének azóta sem sikerült Topoláneket megcáfolnia. Petr Necas, az ODS mai elnöke, miniszterelnök azt állítja, hogy vezetése alatt sikerült a "komákat" háttérbe szorítani, s állítólag már nincs befolyásuk a legfelsőbb vezetés döntéseire.
Az ODS számára rendkívül kényes ügy lezárása évek óta húzódott. Az alsóbb szintű bíróság 2010-ben két év feltételes szabadságvesztésre ítélte Novákot. A regionális taláros testület most ezt az ítéletet felülvizsgálta, s Nováknak rövidesen börtönbe kell vonulnia.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 16:01, kedd | Külföld

Közös holdbázis létrehozásának lehetőségéről tárgyalt Oroszország és Kína

Oroszország és Kína hétfőn megvitatta az űrkutatásban, egyebek között egy tudományos holdbázis lehetséges létrehozásában folytatott együttműködés kérdéseit

2020. Július 14. 15:00, kedd | Külföld

Júniusban nőtt a németországi infláció

Júniusban az előzetes adatoknak megfelelően 0,9 százalékos, a májusi 0,6 százaléknál magasabb volt a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

2020. Július 14. 13:04, kedd | Külföld

A Mol gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 12:02, kedd | Külföld

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.