Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 16. 20:04, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Csehország - Kenőpénz elfogadásáért börtönbüntetésre ítélték a vezető cseh párt egyik politikusát

Csehország - Kenőpénz elfogadásáért börtönbüntetésre ítélték a vezető cseh párt egyik politikusát

Kenőpénz elfogadásáért négy év szabadságvesztésre ítélte hétfőn Ústí nad Labemben az észak-csehországi regionális bíróság Alexandr Novákot, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) egyik befolyásos politikusát, volt szenátort.

A politikusnak ötmillió korona pénzbüntetést is ki kell fizetnie, s börtönbüntetése letöltése után öt évig nem dolgozhat az államigazgatásban.
A bírósági ítélet szerint Novák 43 millió korona csúszópénzt vett át azért, hogy a VNG német gázipari és energetikai társaságnak biztosította néhány cseh energiaipari cég részvényeinek megvételét. A pénz a Novák házaspár ausztriai számláján kötött ki.
Novák állítását, hogy nem kenőpénzről, hanem kölcsönről volt szó, amelyet a ciprusi Interkontraktor cég nyújtott a feleségének, a bíróság nem fogadta el.
Alexandr Novák az ODS azon politikusai közé tartozik, akik a cseh sajtó szerint különféle tranzakciókkal a háttérben biztosítják a párt finanszírozását, s kiválasztott egyének személyes gyarapodását.
Mirek Topolánek, az ODS volt elnöke, egykori kormányfő korábban nyíltan a "komák" rendszerének nevezte mindezt, s az ODS vezetésének azóta sem sikerült Topoláneket megcáfolnia. Petr Necas, az ODS mai elnöke, miniszterelnök azt állítja, hogy vezetése alatt sikerült a "komákat" háttérbe szorítani, s állítólag már nincs befolyásuk a legfelsőbb vezetés döntéseire.
Az ODS számára rendkívül kényes ügy lezárása évek óta húzódott. Az alsóbb szintű bíróság 2010-ben két év feltételes szabadságvesztésre ítélte Novákot. A regionális taláros testület most ezt az ítéletet felülvizsgálta, s Nováknak rövidesen börtönbe kell vonulnia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).