Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. November 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra a helyzetre is, hogy nem sikerül megvalósítani a migránsok visszaadásáról Törökországgal kötött megállapodást, ugyanakkor fontos,

hogy a balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon. Egyebek között ebben állapodott meg a cseh, a szlovák és az osztrák belügyminiszter Milan Chovanec, Robert Kalinák és Wolfgang Sobotka pénteki prágai találkozóján.

"Bíznunk kellene abban, hogy a megállapodás nem vall kudarcot, de elbizakodni nem szabad. Intézkedéseket kell tenni arra a helyzetre is, ha a megállapodást nem sikerülne megvalósítani" - jelentette ki Milan Chovanec a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Rámutatott: Csehország továbbra is kész segíteni a migrációs válság érintett országokat, de a Brüsszel által szorgalmazott kötelező menekültügyi kvóták rendszerét értelmetlennek és működésképtelennek tartja.

A három miniszter egyetértett abban, hogy a török vízummentesség kérdésében az EU-nak nem szabad engednie Ankara zsarolásának.

"Törökország nem háríthatja a felelősséget az EU-ra, amikor nagyon jól tudja, hogy nem teljesítette az összes feltételt, ami a vízummentesség megadásához szükséges" - mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Wolfgang Sobotka hangsúlyozta: semmiképpen sem szabad engedni a török zsarolásnak. A migrációt az is fékezné, ha működne a menekültek visszatoloncolásának a rendszere. A balkáni migrációs útvonal lezárásán kívül "szükség van a külső és belső európai határok következetesebb védelmére is" - szögezte le az osztrák belügyminiszter.

A miniszterek úgy látják, hogy a migrációs válság megoldása érdekében javítani kell az együttműködést az észak-afrikai országokkal is.

Címkék: balkán, határ, migráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt