Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak viszi a pénzt a lóverseny

Csak viszi a pénzt a lóverseny

Bár tavaly már sorra nyíltak az új fogadóhelyek és számos új játéktípust is bevezettek, a hazai lóversenyeztetés és lóversenyfogadás egyelőre még tavaly sem vált önfenntartóvá.

A lóversenyeket rendező, állami tulajdonban lévő Kincsem Nemzeti Kft. 2013-ban ugyan hét százalékkal növelte bevételeit, és 605 millió forintos forgalmat ért el, ellenben így is 963 millió forintos veszteséggel zárt - írja a Világgazdaság.

A ráfordítások legjelentősebb tétele, közel 65 százaléka a futtatók és tulajdonosok részére fizetett versenydíjak és tenyésztési prémiumok összege. Csak ez mintegy 550 millió forint kiadást jelent.

„Az üzleti évben 93 versenynap volt, az előző évi 96 versenynappal szemben. Az ügető versenynapok száma elmarad a bázis időszakitól, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt később kezdődtek a versenyek és a nyári időszakban kevesebb szerdai versenynap szerepelt a naptárban” – olvasható a cég beszámolójában. Hozzáteszik: a likviditási helyzetük rendezett, de a kiegyensúlyozott fenntartás csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható.

Szintén veszteséggel zárt az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft: a 706 millió forint bevétel mellé 114 millió forint veszteség párosult. Az ügetőből 367 millió forint, a galoppból 315 millió forint bevétele származott a cégnek, ellenben 503 millió forint nyereményt fizettek ki a fogadóknak. „A tavaly bevezetett új totalizatőr fogadási rendszer kiépítését és az országos szintű lefedettség fokozatos megvalósítását követően várható forgalomnövekedés néhány éven belül a társaság jövedelmezőségét pozitívan befolyásolhatja” – fogalmaznak a beszámolójukban.

A fogadások száma azonban látványosan növekszik. Amíg például tavaly áprilisban 84 ezren fogadtak a futamokra, addig idén áprilisban már 150 ezren. Ez 79 százalékos növekedést jelent. Hatalmas bevételek természetesen még így sem keletkezhetnek, hiszen az alaptét 200 forint. A szerződött partnerek pedig 6 százalékos jutalékot kapnak. Már közel 300 fogadóhely működik az országban, már minden megyeszékhelyen lehet fogadni a futamokra. Budapesten már legalább 49 bukmékeriroda található, de számos kisváros mellett már néhány falu is szerepel az ország lovis térképén. Leginkább sörözők, lottózók és nemzeti dohányboltok alkotják a hálózatot. Növelhette a fogadások számát, hogy február végétől már a francia lóversenyekre is lehet tippelni, az egyik sporttelevízió pedig élőben közvetíti a versenyeket.

Az is segíthet az állami lóversenyfogadáson, hogy a NAV elkezdte az illegális online sportfogadási oldalak, a bet-at-home.com, a betclic.com és a hu.sportingbet.com blokkolását. Ezeken az oldalakon ugyanis számos sportág mellett lóversenyre is lehet fogadni. A parlament előtt lévő sportfogadási törvény pedig úgy fogalmaz, hogy a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervező céggel az állam távszerencsejátékra is köthet koncessziós szerződést. Távszerencse keretében szervezett sportfogadásnak számít például az agár- és lóverseny is, játékadója pedig a korábbi 20 százalékról nem 10-re, hanem 15 százalékra csökkenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: