Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Október 06. 17:38, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Csak félig él, aki nem szabad - Megemlékezés a Nemzeti Gyásznapon

Csak félig él, aki nem szabad - Megemlékezés a Nemzeti Gyásznapon

166 évvel ezelőtt végezték ki a 13 aradi vértanút. Rájuk emlékezett Pápa városa a Március 15. téren, a Nemzeti Gyásznapon.

Péntek Árpád önkormányzati képviselő emlékbeszédében úgy fogalmazott, hogy 1849-ben az osztrák elnyomók bosszútól vezérelve, elrettentő példaként állítva a szabadságra vágyó magyar emberek és a térség más népei elé, kivégeztek 13 kiváló férfit. - Hősök. Amit tettek, nem önös érdekből cselekedték, nem a személyes érdek vezette őket! Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak, holott közülük sokan nem is voltak magyar nemzetiségűek. Ez áldozatkészségüket, hősiességüket még inkább kiemeli, az ő irántuk viselt tiszteletet élteti. Számukra a magyar forradalom hármas jelszava, szabadság, testvériség, egyenlőség, erkölcsi kötelesség is volt egyben! Olyan korban vallották ezt, amikor ezek közül egy is elegendőnek bizonyult, hogy kötelet akasszanak az ember nyakába - fogalmazott a szónok.

Péntek Árpád szerint a '48-as vértanúk egy eszméért áldozták az életüket, a magyar szabadság és függetlenség eszméjéért. - A függetlenség nem az, hogy mások nem szólnak bele a mi dolgainkba, hanem az, hogy mi beleszólunk. A szabadság nem az, amikor nem kell azt tennünk, amit mások akarnak, hanem az, amikor azt tesszük, ami mi akarunk. A szabadság az, amikor teljes szívvel hiszünk, és teljes szívvel cselekszünk, mert csak félig él, aki nem szabad. Ezt a szabadságeszményt képviselték teljes szívvel és odaadással a forradalmaink és szabadságharcaink hősei és vértanúi, ezt az eszményt őrizték, védték és adták át a következő nemzedékeknek a hétköznapok névtelen hősei. Mi pedig, 21. századi kései utódaik, éppen ezen szabadságeszményért hajtunk fejet áldott emlékük előtt - zárta gondolatait a képviselő.

A megemlékezésen a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai adtak irodalmi műsort. Az esemény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk