Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. December 02. 20:41, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), MTI

Colleen Bell légi kiképzést tekintett meg Pápán

Colleen Bell légi kiképzést tekintett meg Pápán

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán a pápai bázisrepülőtéren a Thunder Cloud 2015 közös, magyar-amerikai kiképzésen járt.

A közös hadgyakorlatok abban segítenek, hogy a NATO, a történelem legnagyobb katonai szövetsége apró lépésekkel folyamatosan erősödjön - fogalmazott az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán a pápai bázisrepülőtéren.

Colleen Bell azt mondta, a pápai hadgyakorlatokon a magyar szárazföldi ellenőrző személyzet együtt dolgozik az Amerikai Egyesült Államok légierejének személyzetével annak érdekében, hogy jobban megértsék egymás rendszereit, protokollját, és a tapasztalatokat abban hasznosítsák, hogy még hatékonyabb szövetségesként működhessenek együtt.

A nagykövet az 1990-es évek balkáni háborúira kitérve kiemelte, a magyar és az amerikai katonák már 1999-es NATO-szövetségesekké válásuk előtt is dolgoztak együtt az európai szabadság és stabilitás növelése érdekében. Ezután, a 2000-es években számos további gyakorlatot végeztek közösen, és látható, hogyan halad előre a kétoldalú együttműködés - mondta.

Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, a szövetséges országok a walesi NATO-csúcstalálkozón döntöttek a jelenlét és a közös gyakorlatok fokozása mellett. Ezek részeként a Magyar Honvédség katonái intenzív gyakorlatokat bonyolítottak le mind Magyarországon, mint pedig külföldön.

Eric Vollmecke, az amerikai légierő vezérőrnagya hangsúlyozta: komoly együttműködésük van Magyarországgal, ez mindkét félnek a hasznára válik. Hozzátette, az amerikai légierő által biztosított műveleti területi biztonsági csomag lehetővé teszi, hogy különböző környezetben, légterekben tegyék próbára képességeiket, együttműködve Európa 12 országával.

A vezérőrnagy azt mondta: nincs az a nemzet, amely a mai kihívásokkal egyedül szembe tudna nézni. Ezért szükséges, hogy az összes NATO-szövetségest bevonják a közös gyakorlatokba - hangsúlyozta.

Orosz Zoltán altábornagy helyettes vezérkari főnök úgy fogalmazott: Magyarország és Európa biztonságának garantálása érdekében fontosak a közös kiképzések. Elmondta, 1991 óta mintegy 1300 magyar katona járt az Egyesült Államokban képzéseken. Megjegyezte, hogy napjainkban is mintegy 350 magyar katona vesz részt az Egyesült Államok katonai oktatási kurzusain.

A helyettes vezérkari főnök kiemelte, a NATO-szövetségesek közül az Egyesült Államok biztosítja a legnagyobb támogatást a Magyar Honvédség fejlődéséhez. A kiképzéseken, felkészítéseken számos új képességekre is szert tettek, sőt több magyar katonát is kitüntettek már a tengerentúlon.

A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról csaknem háromszázan (ezen belül Pápáról harminchatan) vesznek részt. Az Amerikai Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van ott A-10-es típusú repülőgépekkel, és közülük kilencvennégyen állomásoznak Pápán.

A kép illusztráció (origo.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.