Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Augusztus 24. 16:27, csütörtök | PR

COB LED-ek a világítástechnika világában

COB LED-ek a világítástechnika világában

Széles felhasználási területük és kiemelkedő tulajdonságuk miatt a COB LED-ek egyre inkább elterjedtek, az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a LED technológiáknak.

Előfordul azonban, hogy számos helyen olyan COB LED-eket árulnak, amelyek csak a nevében egyezik meg, viszont a technológiához nincs közük, így fontos alaposan megvizsgálni, mik azok a tulajdonságok, amelyek arról tanúskodnak, hogy eredetiről van szó. Ezt a legkönnyebben a külsejük alapján lehet megállapítani, hogy milyen adott technológiával készült az adott LED. A félvezető lapkák közvetlenül az alaplemezen kapnak helyet a COB LED-ben, amelyeket általában egy igen vékony szigetelőréteg választja el az alaplemeztől. Az SMD COB LED-ek esetében nem találunk szigetelő réteget, nem úgy, mint az SMD 5630 COB LED-nél, epoxy tokozást kaptak a félvezetők, mivel nagyon sérülékenyek. Több réteg található a power LED-ek esetében, amely rétegek műanyag házat kapnak, a félvezető pedig szilikon lencsét. Ezen LED-ek a laikusok számára különbözőképpen jelennek meg, hiszen a COB-hoz hasonlóan sárga szilikonnal vannak feltöltve, ami a kisebb fizikai behatásoktól védi meg a chipeket, illetve a levegőben lévő párától. Nem ad IP 20 fölötti védettséget, így továbbra is kizárólag beltéren használhatóak ezek a burkolat nélküli típusok.

Kisebb áramfelvétel mellett nagyobb fényerőt képesek adni a COB LED-ek. 0,5 W-os chipekből rakják ki a felületet a COB esetében, így az áramerőssége a 300mA is eléri, ezeket főként párhuzamos sorba kötik. Így teljesítmény felvételben és fényerőben is jelentős. A chip 3-3,5C nyitófeszültséggel bír és 150mA az a legnagyobb áram, amely átfolyik rajta. Ezek párhuzamosan 300mA-t fogyasztanak és a chipek számának növelésével akár korlátlanul is növelhető a teljesítményük a sorokban. A gyártó nem tesz nagy különbséget a 9 és a 10W-os típusok között, hiszen a piacon már jelen vannak olyan 9 és 10W-os típusok is, amiket 10W-ként értékesítenek, ahogy a power szériában is. Ez már olyannyira általánossá vált, hogy árban nem jelenik meg nagy különbség ezekben az esetekben. Kétszer annyi chipet látunk a COB LED esetében a szilikon burkolat alatt, mint ahány wattos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.