Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 22. 16:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Claudia Cardinaléval is találkozhat az első Egri Klasszikus Film Maraton közönsége

Claudia Cardinaléval is találkozhat az első Egri Klasszikus Film Maraton közönsége

Több híresség mellett az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale is ellátogat Egerbe az első Egri Klasszikus Film Maraton alkalmából, melyet szeptember 7-11. között rendeznek meg a városban

- tájékoztatta a térség és a város országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-t.

Nyitrai Zsolt közölte: a fővárosi filmmaratonhoz kapcsolódó rendezvény elsődleges helyszíne a felújított Uránia Mozi épülete lesz, ám a Kepes Központ előtt is tartanak szabadtéri vetítéseket és egy különleges filmes sétányt rendeznek be a Sándor Imre utcában. A Volt egyszer egy vadnyugat női főszereplője, Claudia Cardinale a programsorozat első napján, szeptember 7-én délután tart közönségtalálkozót - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a helyi közéletben végzett munkájuk egyik vezérelve, hogy a város értékeire és szépségeire rávilágítva minél több országos, illetve nemzetközi eseménynek, produkciónak adjon otthont Eger és minél több híresség látogasson el ide. Céljuk továbbá a helyi attrakciók, termékek széles körű bemutatása Budapesten és országszerte.

Ennek jegyében tavaly Franco Nero járt Egerben, idén pedig - a filmvilág több képviselője, köztük várhatóan Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, valamint Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező mellett - Claudia Cardinalét látják vendégül.

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója a kezdeményezésről szólva felidézte: a filmmaratonok tavalyi életre hívásának apropóját a 2017 januárjában beindult filmrestaurálási program adta. A helyreállított filmeket így nagyvásznon, moziban láthatja a közönség.

Idén két vidéki helyszínnel, Egerrel és Győrrel egészül ki a múlt évben a fővárosban indult program, melynek nem titkolt célja, hogy idővel minél több hazai település csatlakozzon hozzá és mozgalommá bővüljön - fogalmazott. Jelezte: a várossal korábban kötött együttműködésnek köszönhetően Eger idén már szorosan és több szálon is kapcsolódik a Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 4-9. között sorra kerülő programsorozatához. Így az említett hírességeken túl Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere is jelen lesz a helyi seregszemlén, az érdeklődők pedig Szabó István restaurált filmjeit is megnézhetik.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által teljes körűen felújított magyar filmalkotásokat először vetítenek le Egerben filmszínházi körülmények között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.