Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 11. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI, InfoPápa, rtlklub.hu, Naplo-online

Buszbaleset! Tegnap este hazaszállították az utolsó sérültet is! - Folyamatosan frissítve!

Buszbaleset! Tegnap este hazaszállították az utolsó sérültet is! - Folyamatosan frissítve!

Tegnap este hazahozták az utolsó súlyos sérültet is Egyiptomból. Kecskeméten leszállt az a katonai gép is, amely a holttesteket szállította.

Budapestre érkezett az egyiptomi buszbaleset utolsó magyar sérültjét hazaszállító repülőgép is így a baleset egyetlen áldozata vagy sérültje sincs már Egyiptomban. Információink szerint a pápai kislány kezéért továbbra is küzdenek az orvosok.(Fotó: MTI)

Leszállt a kecskeméti légibázison az az An-26-os katonai szállító repülőgép, mely Hurghadából - a miniszterelnök utasításának megfelelően - hazahozta az egyiptomi buszbalesetben elhunytak holttesteit. A repülőtéren a koporsók átadásra kerültek a biztosító cégek szakembereinek, akik azokat elszállították, és a családokkal egyeztetnek.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán késtő este tájékoztatta közleményében az MTI-t arról, hogy Kairóból elindult a sebesülteket szállító repülőgép. Ismertette azt is, hogy a három sebesültön kívül a gépen utazott egy hozzátartozó, valamint az Országos Mentőszolgálat specialistája, aki az egyiptomi orvosokkal együtt dolgozott azért, hogy a sérültek szállítható állapotba kerüljenek.
Az egyik súlyos sérült - egy hozzátartozójával - előreláthatólag csütörtök reggelig még Kairóban marad, mert az orvosok olyan változást észleltek az állapotában, amely miatt őt más módon, másik fajta repülőgéppel kell majd hazaszállítani.
Szijjártó Péter napközbeni sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a 11 holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek.

Több pápai túlélő már itthon van!

Információink szerint több pápai is volt azokon a gépeken, amelyek tegnap érkeztek meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Az egyik pápai túlélő a Facebook-on írt arról a pápai kislányról, akinek egyik kezéért még küzdenek az orvosok. Szerinte magas színvonalú ellátást kap egy jól felszerelt kórházban, de rövidesen hazaszállítják. Élete nincs veszélyben, a kezei sérültek nagyon súlyosan, mivel a busz alá kerültek a balesetkor. A jobb kezét nem tudták megmenteni, "a bal kezén az ujjait tudja mozgatni, tudja, hogy melyik ujját érintik meg, tehát ilyen szempontból működik. Ezt emiatt nagy valószínűséggel meg fogják tudni menteni. A lábából fognak kivenni szövetet, és azt ültetik a kezébe."

A mai napon Magyarországra szállíthatják a könyebb sérülteket

Az MTI meg nem erősített információi szerint a mai napon hazaszállíthatják valamennyi sérültet, a négy Kairóban ápolt súlyos sértült kivételével. A kairói magyar nagykövet szerint ők is jobban vannak, közülük hárommal beszélni is tudott.

A héten a holttesteket is hazahozzák

Szijjártó Péter szerint péntekig hazahozhatják a vasárnapi hurghadai buszbaleset áldozatainak holtestét; a miniszterelnök szóvivője erről szerda reggel beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Hétfőn Egyiptomba érkezett két magyar rendőrségi szakértő, addigra a tizenegy holttest közül hármat már azonosítottak az ottani hatóságok. A magyar szakértők bevonása azt eredményezheti, hogy péntekig haza tudják szállítani valamennyi holttestet - mondta Szijjártó Péter.
A szóvivő emlékeztetett arra, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a holttesteket. Hende Csaba ez alapján arra utasította Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két AN-26-os repülőgépet, amelyek alkalmasak erre a feladatra. A két gép - tíztagú személyzettel - készenlétben áll.
A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba - mondta Szijjártó Péter. Kedd esti információk szerint a Hurghadában ápolt sérültek közül négyet szerdán haza lehet hozni - tette hozzá a szóvivő.
Kedden két repülőgéppel - kora délután és este - összesen 17 sérültet hoztak haza Egyiptomból.
A vasárnapi hurghadai balesetben 11-en vesztették életüket és 29-en sérültek meg.

A tegnap este leszállt második gépről emelnek le egy sérültet (Fotó: MTI, Lakatos Péter)

Mécseseket gyújtanak

Sokan mécseseket gyújtottak az egyik ismert pápai ügyvéd lányának családi háza előtt. Nem hivatalos információk szerint a családból többen életüket vesztették az egyiptomi buszbalesetben.

Egyik karját amputálták, a másikért még küzdenek

Dr. Áldozó Tamás polgármester is beszélt nyilatkozatában arról a 14 éves kislányról, akinek az egészségéért még küzdenek az egyiptomi orvosok Kairóban. A lány édesanyja megrázó nyilatkozatot adott az RTL Klub híradójának. Böröczky Éva elmondta, hogy lánya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a jobb karját amputálni kellett, jelenleg a bal karjáért küzdenek az orvosok, holnap fogják megműteni. Valószínűleg annak köszönheti az életét, hogy kezeivel kitámasztott a baleset előtt. Az anya szerint a lány tisztában van a történténtekkel. - Nagyon bátran viselkedik, tudja már, hogy nincs karja. A kislány teniszezik, tavaly megnyerte az országos diákolimpiát. Most azt mondta, hogy meg fog tanulni bal kézzel teniszezni.

Egy hazatért utas nyilatkozott

El nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk – mondta el a közmédia hírstábjának nyilatkozva Vas László, a tragikus hurghadai buszbaleset egyik utasa.

Vas László – akinek a csuklója tört el – arról beszélt, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra zuhanva. Mint fogalmazott: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála „filmszakadás történt” és nem emlékszik a részletekre. Vas László szerint az egyiptomi egészségügy „hibátlanra vizsgázott”, és köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is.

Dr. Áldozó Tamás sajtótájékoztatót tartott

Kedden kora délután tartott sajtótájékoztatót Dr. Áldozó Tamás polgármester az egyiptomi buszbaleset kapcsán. A városvezető a sajtó kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat három pápai áldozatról tud, egyikük egy gyermek. Egy másik pápai kislány egészségéért komoly küzdelmet folytatnak az egyik kairói kórházban. A sajtóban elterjedt, hogy van még egy pápai áldozat, ezt azonban nem tudta megerősíteni a polgármester. Mivel a külügyminisztérium hivazalosan nem tájékoztatja a pápai önkormányzatot, Áldozó Tamás nem tudott információkkal szolgálni a sérültek hazautaztatásával kapcsolatban, azt viszont elmondta, hogy több családtag is kiutazott egyiptomba, szerencsétlenül járt szeretteihez. A polgármester nem zárta ki, hogy van pápai a mai napon hazautazók között.

Az önkormányzat minden segítséget kész megadni a balesetet szenvedett pápai családoknak, amennyiben igényt tartanak erre. Áldozó Tamás arra kérte a pápai lakosokat is, hogy adjanak meg minden lelki támogatást nekik a tragédia feldolgozásához.

Közben leszállt a sérülteket hazaszállító repülőgép

Közben leszállt a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden kora délután - erősítette meg az MTI értesülését Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A sérülteket három mentőautóval szállították kórházba.

A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.

Az MTI repülőtéren lévő tudósítója három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

A másik nyolc sérültet (hat könnyű sérültet és két fekvőbeteget) szállító speciális repülőgép kedd este, várhatóan nyolc és tíz óra között érkezik majd meg Budapestre. Így a Europ Assistance kedden összesen 16 sérült hazaszállításáról gondoskodik.
A többi sérült kapcsán a társaság magyarországi ügyvezetője azt mondta: nyilván lesznek könnyebb sérültek, akik menetrend szerinti járattal utaznak majd haza Magyarországra, de a Europ Assistance ezeket az utaztatásokat is segíti majd. Vannak viszont súlyosabb sérültek, akik nincsenek szállítható állapotban, az ő hazaszállításukról később döntenek.

Az MTI Egyiptomban tartózkodó különtudósítója reggel azt jelentette, hogy az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) nevű kórházában ápolt - most Budapestre érkezett - nyolc sérült mellett még hatan utazhatnak haza kedden Magyarországra. Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a Hurghadához közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Rajtuk kívül a Nile kórházban még tizenegy, Kairóban pedig négy sérültet ápolnak.

Pápai áldozatok, sérültek

A városban terjengő hírek szerint egy ismert pápai ügyvéd és családtagjai is a szerencsétlenül járt buszon utaztak, közülük többen életüket is veszítették, vagy súlyosan megsérültek. Ezeket az információkat azonban senki nem erősítette meg hivatalosan.

A könnyebb sérültek közül többen hazajöhetnek

Hurghada, 2011. november 8., kedd - Az MTI tudósítója szerint a hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat, és mentőautón a repülőtérre viszik őket - jelentette a helyszínről az MTI különtudósítója.

A tudósító tudott beszélni a kórházat elhagyó magyarokkal, de ők nem akartak nyilatkozni. Azt kérték a két mentőautó-vezetőtől, hogy lassan hajtson.
Kveck Péter kairói nagykövet hétfő kora este úgy nyilatkozott, hogy a hurghadai kórházban ápolt magyarok közül körülbelül tíz egy-két napon belül távozhat.
A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek a Nile kórházban intenzív osztályon. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult az állapotuk.

Pápaiak a buszbaleset áldozatai között!

Mint ismeretes, vasárnap este felborult egy magyar túristákat szállító autóbusz az egyiptomi Hurghadában. A baleset okai meg nem erősített információk szerint gyorshajtás és/vagy technikai hiba lehettek.Magyarország kairói nagykövete elmondta, hogy a buszon negyvenen utaztak, a balesetet senki nem vészelte át sérülés nélkül, tizenegyen vesztették életüket.

A városban elterjedt pletyka szerint pápaiak is utaztak a szerencsétlenül járt buszon, sőt a halálos áldozatok között is vannak pápaiak. A Napló információ szerint a hírek igazak:

"Mint azt Stileth Nikolettától, az N-Tours Utazási Iroda vezetőjétől megtudtuk, ők nem vettek részt a szervezésben. Nikoletta négy halálos áldozatról kapott tájékoztatást az utat szervező Best Reisen utazási iroda értékesítési igazgatójától. Ebből három név ismert, a negyedik hétfőn kora délután még nem volt tudott. Mint azt az iroda vezetője elmondta, felvették a kapcsolatot az érintett pápai családdal, de mivel törvényi kötelezettségük a titoktartás, erre nézve nem adhatott információt. Cáfolta azonban azt a hírt, hogy a baleset minden áldozata pápai.
Meg nem erősített információk szerint a pápai áldozatok közt két nő, egy férfi és egy gyermek van."

Az egyik egyiptomi portál és az index.hu több fényképet is közöl a balesetről:

Képek forrása: index.hu, youm7.com, MTI

Címkék: buszbaleset, hurghada

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.