Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 18. 10:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Brit rendező állította színpadra a Lear királyt Békéscsabán

Brit rendező állította színpadra a Lear királyt Békéscsabán

Shakespeare Lear király című drámáját mutatja be a Jókai Színház pénteken, a darabot Chris Rolls angol rendező állította színpadra, a produkció látványvilága pedig Sean Crowley walesi díszlet és jelmeztervező alkotása.

Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt zizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez. A brit színházi szakemberek első alkalommal kaptak felkérést Magyarországról, Fekete Péter színházigazgatótól.
Chris Rolls a darab bemutatója előtt az MTI-nek elmondta: arra törekedett, hogy az előadás egyszerű úton és nagyon érthetően közvetítse a történetet. Hozzátette: a békéscsabai Lear király olyan élmény lesz a nézőnek, hogy nem lehet otthagyni, végig kell ülni. Shakespeare egy óriási titokzatosság, drámái lenyűgözőek és univerzálisak, koroktól függetlenek és mindig aktuálisak, ami a rendezőknek határtalan lehetőségeket kínál.
A békéscsabai Lear király bárhol megállná a helyét a világon - hangoztatta Sean Crowwley. Hozzátette: mai környezetben játszódik, amit Angliában gyakran alkalmaznak Shakespeare-drámáknál a díszlettervezők.
Chris Rolls rendezővel együtt arra törekedtek, hogy a nézők átérezzék a király személyes drámájának erejét, a modern díszletek között játszódó darabban a mai világot megtestesítő maffia és az üzleti világ emberi és családi sorsokat romboló erejét és kegyetlenségét. "Nagyon izgalmas és kegyetlen darab született Békéscsabán, ami ettől a kettősségtől erős" - hangsúlyozta.
Lear király szerepében Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendezőt láthatja a közönség, Regan szerepében Dobó Kata, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk