Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 07. 14:03, szerda | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Breivik márkabolt nyílt Kelet-Németországban: a többség nem tartja viccesnek

Breivik márkabolt nyílt Kelet-Németországban: a többség nem tartja viccesnek

A neonáci körökben népszerű Thor Steinar ruházati márka a szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivikre emlékeztetve reklámozza magát.

A cég a Brevik nevet adta a kelet-németországi Chemnitzben megnyitott új márkaboltjának - írta kedden a Welt Online.

A Szászország tartománybeli város lakossága és a helyi politikusok körében felháborodást váltott ki a névválasztás. Leginkább az bántja őket, hogy a nemrégiben lelepleződött terrorista sejt - az ugyancsak szászországi Zwickauban alakult Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) - után szülőföldjük ismét egy neonáci vonatkozású ügy miatt kerül a médiaérdeklődés középpontjába.

A Thor Steinar csupán annyit közölt, hogy valamennyi márkaboltot egy-egy norvégiai településről neveznek el, és így jártak el Chemnitzben is. Brevik 2700 lakosú település, Oslótól délre fekszik - tájékoztatott a német társaság.

Breivik tavaly nyáron összesen 77 embert gyilkolt meg Oslóban, illetve Utoya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában.

A chemnitzi önkormányzat minden követ megmozgat, hogy bezárjon a márkabolt - közölték a városházán. Az üzlethelyiség tulajdonosa azt mondta, amikor megkötötték a szerződést a bérlő vállalkozással, nem tudta, hogy az valójában a hírhedt neonáci divatmárka képviselője, és a hideg futkosott a hátán, amikor először meglátta a berendezett üzletet - áll a Die Welt című lap online kiadásában megjelent beszámolóban.

Bírósági határozat alapján már több Thor Steinar márkaboltot be kellett zárni Németországban, mert az üzlethelyiség bérbeadója arra a hivatkozott, hogy félrevezette a bérlő. Volt olyan üzlet is, amely a közfelháborodás hatására zárt be. Ez történt például 2008-ban - vagyis jóval a Breivik-féle mészárlás előtt - Hamburgban, ahol ugyancsak Brevik néven működött egy Thor Steinar márkabolt.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.