Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. November 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővülhet a diákhitelre jogosultak köre

Bővülhet a diákhitelre jogosultak köre

Adómentessé tennék a külső adományokból létesített hallgatói ösztöndíjakat, és megfontolják a Diákhitel 2-re jogosultak körének bővítését is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Rektori Konferenciának megküldött, a Magyar Nemzet birtokába jutott levelében.

A lap mindezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leveléből idézi, amelyben a Magyar Rektori Konferencia javaslataira válaszolt. E szerint a Diákhitel 2 ez évi igénybevételének tapasztalatai alapján fontolják meg a jogosultak körének bővítését. A külső adományokból létesített ösztöndíjak adómentessé tétele mellett a minisztérium kezdeményezi azt is, hogy az egyetemek és főiskolák által nem jogszabályi kötelezettségként folyósított ösztöndíj is élvezzen adómentességet.

A Magyar Rektori Konferencia egyebek mellett azt javasolta a kormánynak, hogy ne csak a gólyák, hanem a felsőbb évesek is igényelhessék a Diákhitel 2-t, az önköltségen tanuló hallgatók is részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban.

Ezenfelül a felsőoktatás támogatásába beszálló piaci szereplők kapjanak adókedvezményt, és az államhoz hasonlóan vállalhassák át utólag a diákhitel visszafizetését. A tárca állásfoglalásából kiderül, több javaslat is értő fülekre talált, hiszen mint írták: a képzési költségek finanszírozására felvehető Diákhitel 2 ez évi igénybevételének tapasztalatai alapján megfontolják a jogosultak körének esetleges kibővítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.