Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 13. 12:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bőven lehet fedezete a Mol-nak a benzinársapkára

Bőven lehet fedezete a Mol-nak a benzinársapkára

Április derekára tovább nyílt a Brent-Ural árkülönbözet, ami a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek,

a Mol veszteségét a hatósági árszabályozás miatt bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség - írta a vg.hu kedden.

A cikkben kifejtik: az árkülönbözet a finn szektortárs Neste adatai alapján már hordónként 35 dollárra rúg, ennyivel kerül kevesebbe az orosz Ural, mint az északi-tengeri Brent. Március közepéhez képest tehát újabb öt dollárral nőtt a különbség az orosz-ukrán háború hatásaként a két olajtípus árfolyama között.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője akkor a Világgazdaságnak nyilatkozva úgy kalkulált, a 30 dollárral olcsóbb Uralon naponta 2,5 milliárd forintot nyert a magyar olajtársaság. A szakértő szerint ez most 3,5 milliárd forintra nőtt. Eközben a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagár-sapka negatív hatását legfeljebb napi egymilliárd forint körülire becsüli.

A társaság profitabilitását szerinte nagyban javítja az is, hogy az erős gázolajkereslet miatt a dízel árrések is az egekbe szöktek.

A Mol finomítói árrése a felsorolt tényezők alapján hordónként 33,7 dollár lehet - mondta.

Az árkülönbözet további szélesedésére viszont nem számít Pletser Tamás, már csak azért sem, mert az orosz termelés visszafogásával a kínálat is csökken, a meglévő készletekre pedig várhatóan talál majd piacot Oroszország. Ezzel együtt a háború előtti, jellemzően 2-3 dolláros különbség visszatérését sem várja rövid távon, egy ideig tehát még fennmaradhat a Mol számára kedvező helyzet - tette hozzá.

Az írásban megjegyezték: az ársapka nélkül 100 forinttal lenne drágább a benzin a hazai kutakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.