Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 06. 09:07, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Bokros Lajos: 8 év alatt feléltük a jövőt

Bokros Lajos: 8 év alatt feléltük a jövőt

A rendszerváltás óta a legnagyobb méretű megszorító csomag kidolgozásáról elhíresült egykori pénzügyminiszter volt a pápai Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a belvárosi Boszorkánykonyha ÉtteremBokros Lajos tavaly elmaradt, tegnap bepótolt előadásán. Az EP-képviselőt Kerecsényi Zoltán és Grőber Attila ügyvivők kérdezték.

Folytogató államadósság

A beszélgetés témája természetesen a gazdaságpolitika volt. Bokros szerint érezhető Magyarországon az elégedetlenség, mely a jelenlegi kormány rossz gazdaságpolitikájának következménye. - Egy ország gazdaságpolitikájának alapjai a hitelesség és a kiszámíthatóság. Ezek nélkül nem tud jól működni a dolog. Magyarország jelenleg mindezek hiányában van, így viszont nem lehet várni sem a befektetések növekedését, sem pedig a hőn áhított gazdasági növekedést. Ha pedig nincs növekedés, az államadósság elleni harc is elbukik. A Bokros-csomag atyja nem rejtette véka alá véleményét a 2010 előtti kormányokról sem. Mint mondta, a 2001-es évtől kezdődően - nagyrészt szocialista kormányok által - olyan gazdaságolitika folyt az országban, mely felélte a jövőt. Az 50%-os GDP arányos államadósság 80%-osra emelkedett nyolc év alatt, mely óriási teher.

Neki köszönhető az első Fidesz kormány sikere

Bokros Lajos szerint neki és csomagjának köszönhető az, hogy az első Orbán-kormánynak sikerült 53%-ra levinni az államadósságot és egyúttal növekvő pályára állítani a gazdaságot. Mint mondta, Magyarországnak ma is mély, szerkezeti reformokra van szüksége, mely meg tudná alapozni a növekedést.

Matolcsy csodafegyvere fordítva is elsülhet

Matolcsy György MNB elnök tegnapi felvetésével kapcsolatban elmondta, rossz esetben hátrányos is lehet a gazdaság egészére. - Az úgynevezett növekedési hitelprogram jó esetben eredménytelen lesz, mivel a bankok nem helyezik ki az olcsó hiteleket, rossz esetben viszont - ha a bankok megbízhatatlan vállalkozásoknak is adnak hitelt - komoly károkat is okozhat, nem beszélve az inflációs kockázatokról. Magyarországon ma azért nincs hitelezés, mert kevés a hitelképes vállalkozás - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.