Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Június 05. 09:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Bocskay László - Mára helyére került trianon

Bocskay László - Mára helyére került trianon

Pápa Város Önkormányzata a Millennium Emlékparkban tartott megemlékezést június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

- Június negyedike mára, a 21. századi Magyarország számára, a helyére került. Érzéseink egyre jobban letisztulnak, egyre erősebbek vagyunk ahhoz, hogy a felőrlődés helyett megújuljunk, megerősödjünk e tapasztalat által és megtaláljuk a formáját a közös emlékezésnek, a formáját az összetartozásnak - mondta Bocskay László szónoklatában. Az önkormányzati képviselő szerint külső és belső árulások vezettek trianon tragédiájához és jellemezték a 20. századi magyar történelmet.

-Több mint kilencven éve a világ és Európa árulta el Magyarországot. Aztán a nemzet árulta el saját keresztény értékeit, amikor magával az ördöggel is lepaktált, hogy megpróbálja visszacsinálni az ezeréves állam megcsonkítását. Később a magyar kommunisták árulták el a saját nemzetüket, amikor évtizedeken át a hallgatást és a felejtést tették törvénnyé. Legutóbb a balliberális oldal árulta el a nemzetközösséget, amikor esztelen és szívtelen érvekkel tagadta meg, átkozta ki a nemzetből azokat a magyarokat, akiknek csak az állampolgársága változott meg 94 éve. Az anyanyelve, a történelme, a kultúrája azonban nem. A nemzeti oldalt azóta érik méltatlan támadások a bal- és a liberális erők részéről a trianoni tabu megdöntése miatt, amióta Magyarországon újra szabad a gondolat és szabad a szó - hangzott el a szónoklatban.

Bocskay László hozzátette, 2010-ben az Országgyűlés az első törvények között fogadta a nemzeti összetartozás napjáról szóló jogszabályt, mely szerint a többi állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

A rendezvényen közreműködöttKincses László,a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vadvirág néptáncegyüttese, a Honvéd Bajtársi Klub kórusa, a Pápai Nyugdíjas Egyesület és a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult, az Országzászló emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.