Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Szeptember 05. 07:23, hétfő | Külföld
Forrás: Infopapa.hu, 24.hu

Bevándorlásellenes párt előzte meg Merkelt

Bevándorlásellenes párt előzte meg Merkelt

Az első becslések szerint a berlini menekültpolitikát bíráló Alternatíva Németországnak nevű párt megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Az idegenellenes, sokak által szélsőségesnek tartott AfD első alkalommal indult a Landtag-választáson, és az országos köztelevíziók (ARD,ZDF) megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg, ami 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban.

Az első helyen a CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) végzett a szavazatok 30-30,5 százalékával. A CDU az SPD és az AfD mögé, a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg, támogatottsága tovább csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson szerzett 23 százalékhoz képest, amely a párt eddigi legrosszabb eredménye volt. A 2013-ban alapított AfD még soha nem előzte meg a CDU-t tartományi vagy egyéb választáson.

Az eredményben nagy szerepe van Angela Merkel “katasztrofális menekültpolitikájának” – mondta Frauke Petry, hozzátéve, hogy az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját “törzstartományában”, és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson.

A CDU főtitkára, Peter Tauber a párt berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a menekültválság kezelésével kapcsolatban.

Van azonban egy mélyebb oka is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a “leszakadástól”. Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben.

Címkék: Angela Merkel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.