Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Február 18. 07:37, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Berlin szerint nincs viszály Németország és a V4-ek között

Berlin szerint nincs viszály Németország és a V4-ek között

Nincs viszály Németország és a visegrádi országok (V4) között a menekültválság kezelését illetően - mondta egy magas beosztású német kormányzati tisztségviselő szerdán Berlinben.

A tisztségviselő elmondta, hogy Angela Merkel kancellár megbeszélést folytatott a V4-csoport soros elnökével, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel, aki ismertette a visegrádi országok elképzeléseit. Ezekben az elgondolásokban a sajtójelentésekkel ellentétben nincs eltérés a német nézetekhez képest, és mind a négy visegrádi ország "nyomatékosan" elkötelezte magát a válságkezelés "európai útja" mellett.

A V4-ek kiálltak amellett, hogy Törökországgal együttműködve meg kell védeni az unió külső határát, elismerték, hogy különösen nagy teher nehezedik Görögországra, és világossá tették, hogy az eddiginél nagyobb támogatást akarnak nyújtani Görögországnak - mondta a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy mindez teljes mértékben egyezik a német állásponttal, és azt mutatja, hogy "nincs konfliktus".

Elmondta: a német kormány képviselői a visegrádi országok képviselőivel folytatott megbeszéléseiken rendre világossá tették, hogy Berlin megítélése szerint a menekülthullámot kiváltó tényezőket nem Görögországban vagy Törökországban kell keresni. A menekülésre késztető okok sorába a "háború, a gazdasági egyensúlytalanság és sok egyéb tartozik", és ezeket az okokat nem lehet egy határ lezárásával megszüntetni.

Hozzátette, hogy a német kormány nem tartja helyesnek azt a gondolatot, hogy pénzügyi büntetéssel kellene sújtani a közös európai megoldástól elzárkózó tagállamokat, és nem is vizsgálja ilyen szankciók kivetésének lehetőségét.

Elmondta, hogy Ausztria továbbra is Németország "nagyon stabil partnere". Ezt már önmagában az a tény is jelzi, hogy a csütörtöki uniós csúcs előtt ismét a brüsszeli osztrák képviseleten tanácskozik tagállami kormány-, illetve államfők egy csoportja Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel. A találkozón részt vesz Francois Hollande francia államfő is - mondta.

A találkozó margóján Angela Merkel külön megbeszélést is folytat majd Ahmet Davotogluval és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel a görög-török határ hatékonyabb ellenőrzését érintő ügyekről, köztük a tervezett NATO-küldetésről, amelyben Németország is részt vesz - tette hozzá a német kormányzati tisztségviselő.

Hangsúlyozta: nem volt olyan terv, hogy az uniós csúcs napirendjére emeljék azt az elképzelést, hogy legális úton menekültkontingenseket lehetne átvenni Törökországtól, és a brüsszeli osztrák képviseletre szervezett találkozón sem tárgyalnak majd ezzel kapcsolatban konkrét számokról vagy időpontokról. A találkozón és az uniós csúcsnak a menekültválsággal foglalkozó ülésein is az a kérdés áll a középpontban, hogy miként lehet a tavaly novemberi uniós-török akcióterv végrehajtásának folytatásával tartósan és jelentősen csökkenteni a Törökországból az EU-ba átkelő menekültek számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése