Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2011. November 19. 14:39, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Csak az euróválság megoldásának szükségességében értett egyet a német kancellár és a brit miniszterelnök, ennek módozatait illetően azonban eltértek az álláspontok.

Megfigyelők szerint így értékelhetők azok a tárgyalások, amelyeket pénteken folytatott egymással Angela Merkel és David Cameron. A találkozót követő sajtóértekezleten mindkét vezető a közös erőfeszítéseket igyekezett hangsúlyozni, a nyilatkozatokból azonban kitűnt, hogy Berlin és London másként ítéli meg az Európai Unió, illetve az euróövezet jövőjével kapcsolatos leglényegesebb kérdéseket.

A találkozó előtt szokatlan feszültség jellemezte Németország és Nagy-Britannia viszonyát. Értesülések szerint Londonban nehezményezték a német kancellár túlzottnak tartott befolyását az európai ügyekre, miközben Berlinben gyanakvással figyelték a brit konzervatívok körében erősödő unióellenességet.

Nézetkülönbség

Bár Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, Cameron Berlinben is értésre adta, hogy érdekelt az euró stabilitásának megszilárdításában. Az azonban egyértelmű megerősítést nyert, hogy a brit miniszterelnök nem ért egyet a német kancellárnak azzal a nézetével, hogy ennek érdekében szükség van az európai szerződések, mindenekelőtt a lisszaboni szerződés módosítására. Angela Merkel ugyanis azt vallja, hogy csakis ily módon érhető el a nagyobb költségvetési fegyelem biztosítása, illetve a notórius adós országok szankcionálása. Cameron ezt azonban a német fővárosban is elutasította, hangoztatva, hogy mindez idővesztegetés és a nagyobb stabilitás az érvényben lévő szerződések betartásával is biztosítható. A brit miniszterelnök közvetve utalt arra is, hogy országa ellenzi a Merkel által sürgetett mélyebb politikai integrációt, és ehelyett az egyes tagországok nagyobb függetlenségét biztosító, lazább együttműködés mellett van.

Ugyancsak elutasította Nagy-Britannia kormányfője a német kancellárnak azt a törekvését, hogy a pénzpiacok erőteljesebb szabályozása, illetve a spekulációk megakadályozása érdekében Európában vezessenek be egy úgynevezett pénzpiaci tranzakciós adót. Cameron azt hangoztatta: London ilyen adót csak akkor támogatna, ha az globálisan kerülne bevezetésre.

Mindezek után a német és a brit vezető csak abban állapodott meg, hogy a decemberi uniós csúcstalálkozóig a két ország több tekintetben igyekszik összehangolni álláspontját.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 16:31, szombat | Külföld

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a \"halálzónák\" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, a téma eddigi legátfogóbb kutatása.

2019. December 07. 05:00, szombat | Külföld

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

2019. December 06. 16:51, péntek | Külföld

Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen, öt ember meghalt - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

2019. December 06. 16:03, péntek | Külföld

Terrortámadások elkövetését segítő online útmutatókra bukkant az Europol

Terrorizmussal összefüggő internetes tartalmakat felderítő akció keretében 1733 különféle, terrortámadások elkövetéséhez segítséget nyújtó online útmutatót talált nemzeti hatóságok szakembereinek bevonásával az Europol