Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2011. November 19. 14:39, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Berlin és London egyetért abban, hogy nem értenek egyet

Csak az euróválság megoldásának szükségességében értett egyet a német kancellár és a brit miniszterelnök, ennek módozatait illetően azonban eltértek az álláspontok.

Megfigyelők szerint így értékelhetők azok a tárgyalások, amelyeket pénteken folytatott egymással Angela Merkel és David Cameron. A találkozót követő sajtóértekezleten mindkét vezető a közös erőfeszítéseket igyekezett hangsúlyozni, a nyilatkozatokból azonban kitűnt, hogy Berlin és London másként ítéli meg az Európai Unió, illetve az euróövezet jövőjével kapcsolatos leglényegesebb kérdéseket.

A találkozó előtt szokatlan feszültség jellemezte Németország és Nagy-Britannia viszonyát. Értesülések szerint Londonban nehezményezték a német kancellár túlzottnak tartott befolyását az európai ügyekre, miközben Berlinben gyanakvással figyelték a brit konzervatívok körében erősödő unióellenességet.

Nézetkülönbség

Bár Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, Cameron Berlinben is értésre adta, hogy érdekelt az euró stabilitásának megszilárdításában. Az azonban egyértelmű megerősítést nyert, hogy a brit miniszterelnök nem ért egyet a német kancellárnak azzal a nézetével, hogy ennek érdekében szükség van az európai szerződések, mindenekelőtt a lisszaboni szerződés módosítására. Angela Merkel ugyanis azt vallja, hogy csakis ily módon érhető el a nagyobb költségvetési fegyelem biztosítása, illetve a notórius adós országok szankcionálása. Cameron ezt azonban a német fővárosban is elutasította, hangoztatva, hogy mindez idővesztegetés és a nagyobb stabilitás az érvényben lévő szerződések betartásával is biztosítható. A brit miniszterelnök közvetve utalt arra is, hogy országa ellenzi a Merkel által sürgetett mélyebb politikai integrációt, és ehelyett az egyes tagországok nagyobb függetlenségét biztosító, lazább együttműködés mellett van.

Ugyancsak elutasította Nagy-Britannia kormányfője a német kancellárnak azt a törekvését, hogy a pénzpiacok erőteljesebb szabályozása, illetve a spekulációk megakadályozása érdekében Európában vezessenek be egy úgynevezett pénzpiaci tranzakciós adót. Cameron azt hangoztatta: London ilyen adót csak akkor támogatna, ha az globálisan kerülne bevezetésre.

Mindezek után a német és a brit vezető csak abban állapodott meg, hogy a decemberi uniós csúcstalálkozóig a két ország több tekintetben igyekszik összehangolni álláspontját.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 11:03, péntek | Külföld

Ismét rekordot döntött az új fertőzések száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból.

2020. Július 10. 10:01, péntek | Külföld

Több mint kétszázezerrel nőtt a koronavíurs-fertőzöttek száma a világban

A világon 12 238 034 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 554 360, a gyógyultaké pedig 6 716 683 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

2020. Július 10. 07:00, péntek | Külföld

A Brexit után továbbra is jelentős eltérések vannak az EU és London álláspontja között

Az e heti tárgyalások megerősítették, hogy a felek között továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az Európai Unió és az onnan nemrégiben kilépett Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően

2020. Július 10. 05:00, péntek | Külföld

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.