Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Február 05. 10:06, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Bemutatkozott az új BlackBerry 10

Bemutatkozott az új BlackBerry 10

A kanadai RIM valóra válthatja álmát: visszatérhet a legnagyobbak közé.

Kollégám, velem ellentétben, közönyösen reagált arra a tényre, hogy hamarosan megérkeznek az új BlackBerry készülékek és az új mobil-operációsrendszer, a BlackBerry 10 OS. Közönyösen, mert állítólag hivatalosan egy éve nem menő a BlackBerry az USA-ban, tök mindegy, hogy milyen készülékünk van, ha BB-s, akkor maradiak vagyunk. Ettől függetlenül én nagyon vártam, hogy milyen is lesz a nagy visszatérés, ugyanis az előjelek nagyon pozitívak voltak.

Q10, Z10, BB10, BlackBerry

Nem, nem szemránckrémről van most szó, hanem a Research in Motion két legújabb okostelefonjáról, a qwertys billentyűzettel ellátott Q10-ről és a teljes előlapi felületen érintőkijelzős Z10-ről. Velük együtt debütált a BB10 is, mely a BlackBerry OS10-est foglalja magában. Ami még érdekesebb, hogy a RIM elhagyta a nevét, mostantól BlackBerry lett a cég is.

A BB10 mindenki ellensége, ugyanis hihetetlenül felhasználóbarát, ráadásul az iOS-szel ellentétben itt nem záródik be egy alkalmazás azért, mert gyorsan meg akarjuk nézni, hogy jött-e levél vagy a posztunkra lájk, ugyanis a BlackBerry Hubot simán elő lehet rántani a készülék bal oldalából egy ujjmozdulattal.

Munkaeszköz és szórakoztató központ egyben az új OS, ugyanis könnyedén ketté lehet fésülni a tartalmakat aszerint, hogy személyes-e egy zene, egy fénykép vagy a munkánk része az a dokumentum vagy prezentáció, amelyet a készüléken tárolunk.

Ez jól jöhet a munkaadónak is, ugyanis a céges telefonról egy pillanat alatt le lehet törölni akár távolról is a céges fájlokat, miközben a személyes dolgok érintetlenek maradnak a készüléken. A BlackBerry AppWorldben pedig már megtalálható az az ezer alkalmazás, melyek a leginkább keresettek a többi applikációs boltban, a Playben és az AppStore-ban.

Mint korábban már írtuk, a BlackBerry Messenger új funkciókkal bővült, minek eredményeként már ingyen is hívhatták egymást a BlackBerryvel rendelkezők. Ez most kibővült a videohívással is, persze ingyen, csupán adatforgalmat generál, percdíjat nem (jobb esetben wifin használjuk). Emellett megoszthatjuk a kijelzőnk tartalmát a többi BB-s társunkkal, akár prezentációt is letolhatunk a neten keresztül.

A BlackBerrynek 79 millió regisztrált felhasználója van, a cég abban bízik, hogy ezek nagy hányada elkezdi lecserélni meglévő készülékét újabbra, esetleg talán még új felhasználókkal bővülhet a blackberrysek tábora. Szóval az operációs rendszer egyszerűen lenyűgöző lett, egy fővel biztosan nőni fog a tábor.

Z10

A Z10 az új zászlóshajója a cégnek, s egyben az első olyan készüléke is, amelyen nincs fizikai qwerty-billentyűzet. Jó hír azonban, hogy a BlackBerry e modell mellé elkészítette a qwertys verziót is, a Q10-et. De először lássuk, mit tud a Z10.

A csupán 135 grammos készülék 9 milliméter vékony, 4,2 hüvelykes kijelzője 1280×768 pixel felbontású, és 355ppi-s. Beépített tárhelye 16GB, melyet 32GB-ig bővíthetünk. Memóriája 2GB, wifije kétsávos, b/g/n-es. A készülék LTE-képes, támogatja a 700/850/1700/1900 megahertzes sávokat, de 3G-hálózaton is eldöcög a 21Mbps-en (HSDPA). Elsődleges kamerája 8, másodlagosa pedig 2 megapixeles. A hátlapi 1080, az előlapi pedig 720p-ben rögzíti a videót. Processzora kétmagos, 1,5GHz-es Krait csip, amely egy Qualcomm MSM8960 Snapdragon foglalatba került. A grafikai megjelenítésről egy Adreno 225 csip gondoskodik, gps-e azonban csak Assisted, sajnos a Glonasszt nem támogatja.

Q10

Ez lett az új széria első qwertys készüléke, mely a hagyományos dizájnt ötvözi a BlackBerry 10 OS minden előnyével. Az LTE-t nem támogatja, csupán a HSDPA-t és a HSUPA-t, kijelzője 3,1 hüvelykes Super AMOLED, melynek négyzetes felbontása 720×720 pixel, 328ppi-s. A Q10139 grammot nyom, 10,4mm vékony. Beépített tárhelye 16GB, melyet extra 64GB-tal is bővíthetjük mikro-sd kártyával. A készülék 2GB rammal bír, mely mellett egy TI-OMAP 4470-es csipkészletbe foglalt kétmagos, 1,5GHz-es órajelú Cortex A9 processzor igyekszik megküzdeni az Angry Birdsszel. Elsődleges kamerája 8 megapixeles, valószínűleg hd felbontású kép rögzítésére is alkalmas, előlapi fényképezője azonban ismeretlen nagyságú, gyaníthatóan az is ugyanúgy 2 megapixeles, mint a Z10-é. A grafikai teljesítményért egy PowerVR SGX544 felel, agps-sel bír, wifije szintén b/g/n-es, kétsávos és wifi-hotspotként is működik. Mindkét telefon akkumulátora 1800mA-es lítium-ionos szerkezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket