Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2023. Szeptember 06. 16:29, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Belvárosi együttélési problémák - Áldozó Tamás: Nem kívánunk igazságot tenni szomszédok cívódásaiban

Belvárosi együttélési problémák - Áldozó Tamás: Nem kívánunk igazságot tenni szomszédok cívódásaiban

A városvezető reagált a belvárosi együttélési problémákkal kapcsolatos megkeresésünkre, arra kéri a lakosságot, hogy ha törvénysértőt tapasztalnak, akkor tegyenek bejelentést a rendőrségen.

Hosszú cikkben foglalkoztunk a belvárosi állapotokkal, különös figyelmet fordítva az ott tapasztalható együttélési problémákra. Megkerestük a városvezetőt, hogy miként kommentálja ezeket a folyamatokat, terjedelmi okok miatt külön cikkben írjuk meg a polgármester válaszát.

A következő kérdésekkel kerestük meg dr. Áldozó Tamás polgármestert:

A napokban a Pápán Hallottam facebook csoportban igen jelentős visszhangot váltott ki az egyik csoporttag bejegyzése, aki a belvárosban tapasztalható együttélési és közbiztonsági problémákat firtatta. Az igen szerteágazó és bonyolult problémahalmaz kapcsán kérdezem:

- Az önkormányzatnak milyen eszközei vannak a helyzet rendezésére, elsősorban nem közbiztonsági, hanem együttélési nehézségekkel kapcsolatban?

- Van-e az önkormányzatnak programja a belváros romos, lelakott lakóingatlanjainak a rehabilitációjára, az azokban élők életkörülményei, vagy életvitele miatt a többséget zavaró, visszatetsző személyekkel szemben van-e módja intézkedni, eljárni az önkormányzatnak, és miket tesz meg a csendes többség védelmében?

- Információim szerint számos olyan személlyel szemben merülnek fel együttélési problémák, akik önkormányzati lakásban élnek. Velük szemben miként járhat el az önkormányzat, van-e példa a kilakoltatásra ilyen okok miatt?

- Milyen szempontok szerint dönt a hivatal az önkormányzati lakások kapcsám a bérleti szerződés megkötését megelőzően. Tartalmaz-e olyan kitételt a szerződés, hogy amennyiben bizonyos számot meghaladó panasz érkezik a lakóközösség részéről, az adott lakó viselkedését, életvitelét illetően, akkor az önkormányzat felmondhatja a bérleti szerződést?

- Van-e programja az önkormányzatnak, az önkormányzati lakások felújítására?

A polgármester válaszát is szó szerint idézzük:

"Figyelemmel kísértem az esetet és bár a Facebookot nem tekintem hivatalos és egyértelműen megbízható forrásnak, utána is jártam. A kommentekben említett utcában összesen 106 lakás van, ebből önkormányzati tulajdonú 8 lakás, melyből három lakott. Mindháromban megbízható személy vagy család él, például egyedülálló, idős nyugdíjas, vagy unokáját egyedül nevelő, évek óta a város jelentős gazdasági szereplőjénél foglalkoztatott bérlő él. Személyiségi jogaik miatt, róluk több információt nem adhatok. Az önkormányzat figyelemmel kíséri a lakásaiban élők sorsát és helyzetét. Az önkormányzati bérlakásokhoz pályázati úton juthatnak hozzá az emberek, de természetesen olyanok is vannak, ahol generációk követik egymást. (Nem pályázhat az, aki Pápa Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakást vagy nem lakás célú helyiséget bérleti szerződés vagy egyéb jogcím nélkül feltört és birtokba vett, családjában van Pápa Város Önkormányzatával szemben köztartozása, illetve - önkormányzati tulajdonú ingatlanok vonatkozásában - közüzemi szolgáltató felé (víz, gáz, elektromos áram, kommunális hulladék) díjhátraléka, tartozása van, akinek nincs rendszeres jövedelme, akinek az önkormányzat felé adótartozása van, aki korábbi bérlakását pénzbeni térítés ellenében leadta, akinek a bérleti jogviszonya felmondással szűnt meg.)

A Polgármesteri Hivatal évente legalább 1 alkalommal az önkormányzati bérlakásban bérlemény ellenőrzést tart, amely kiterjed a lakás állapotára, a lakásban tartózkodók jogcímére, a közüzemi szolgáltatások és számla befizetések ellenőrzésére.

Kilakoltatásban is egyértelmű a szabályozás, amennyiben a bérlakás díját nem fizeti a lakó, amennyiben rezsi tartozást halmoz fel, vagy a bérleti szerződésben foglaltak bármely pontjának nem felel meg a bérlő, úgy az önkormányzat élhet tulajdonosi jogaival, akárcsak a hétköznapi életben.

Természetesen az együttélésnek vannak normái, ezeket be kell tartani, ha írásbeli panasz érkezik az önkormányzat lakásosztályára, ezt kollégáim ki is vizsgálják a törvény adta lehetőségeken belül.

Értem ezalatt, hogy nem kívánunk igazságot tenni szomszédok cívódásaiban, arra ott a Polgári Törvénykönyv. Biztosíthatom azonban a pápaikakat arról, hogy az önkormányzat gondos gazdája az értékeinek.

A Facebookon szereplő ügyben, kérem a lakosságot, éljenek állampolgári jogaikkal és kötelezettségeikkel és ha bármi törvénytelent látnak, ne avatkozzanak közbe, ne fordítsák el a fejüket, hanem hívják a 112 telefonszámon a rendőrséget, hiszen ha törvénybe ütközik az eset, egyedül nekik van joguk eljárni" - áll a polgármester válaszában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán

2024. Április 11. 08:01, csütörtök | Helyi

Lovas rendőrök is bemutatkoztak a Pápai Rendőrkapitányság nyílt napján - Videó

Elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták az egyenruhások, hogy a rendőri hivatás szépségeit mutassák be nekik.

2024. Április 10. 13:20, szerda | Helyi

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

2024 első negyedévében országosan összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Veszprém vármegyében 73 alkalommal történt tűzeset otthon jellegű létesítményben.