Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 18. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Belehúztunk: meddig mehet el a forint?

Belehúztunk: meddig mehet el a forint?

A héten megtartotta erejét a forint, s a Bloomberg szerint a magyar fizetőeszköz teljesít a legjobban a világon jelenleg, miután közel 10 százalékot erősödött január eleje óta a dollárhoz képest.

Elemzők szerint nem kizárt a 280 forintos euróárfolyam sem. Továbbra is a görögkérdés, valamint az IMF-tárgyalások mozgatják a hazai fizetőeszköz árfolyamat.

Suppan Gergely szerint a forintot – és az euró árfolyamát is – a globális hangulat viszi előre. „Miután megszellőztették, hogy hétfőn megszülethet a görög megállapodás, a piacok pozitívan reagáltak. Ha ezt hétfőn aláírják, erősödhet az euró, valamint a forint is a 290-es árfolyamszint alá lendülhet” – mondta el az MNO-nak a Takarékbank elemzője.

A szakértő szerint jelenleg két dolog mozgatja a hazai fizetőeszköz árfolyamát: a görögkérdés, valamint az elővigyázatossági hitelmegállapodásról szóló tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. „A politikai taktikázáson is sok múlik, de a magyar kormány elkötelezettnek tűnik” – mondta Suppan, aki szerint a kormányzati kommunikáció miatt „ezek egy része már beépült az árfolyamba”.

A nemzetközi hangulatra pozitívan hatott az Európai Központi Bank közel 500 milliárd eurós tőkeinjekciója, melyet egy újabb követ majd. „Görögországtól függetlenül az európai adósságválság is enyhülni, rendeződni látszik” – tette hozzá Suppan.

„Amennyiben minden jól alakul – Görögországban aláírják végre az újabb hitelcsomagot, valamint Magyarország is megköti a megállapodását az IMF-fel –, akkor akár újra 280 forint lehet az euró” – érvelt az elemző. Az MNB esetleges kamatcsökkentése is ezen múlhat leginkább, de Suppan szerint erre csak júniustól kerülhetne sor.

Ugyanakkor, ha bármely feltétel nem teljesül – az európai adósságválság rosszabbodik, illetve elhúzódnak az IMF-tárgyalások –, akkor nincsen kizárva, hogy „újra 300 forint fölé mehet az euró árfolyama”.

Hasonló véleményen van Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, ugyanis szerinte is a Görögországból érkező hírek mozgatják leginkább a forintot. „Egyértelmű rendezés nélkül nem alakulhat ki trend a piacokon” – tette hozzá a közgazdász.

Keszeg szerint az MNB döntése „nagy újdonságot nem hordozott”, s az IMF-megállapodásig nem várható kamatcsökkentés sem. A forinttal kapcsolatban az MNO-nak elmondta, hogy „a csillagok jelenlegi állása szerint rövidtávon nem várható, hogy 280 alá menjen az euró árfolyama”. Keszeg szerint reálisan nézve „jelenleg a 290–300 forintos sáv a legvalószínűbb”.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője is egyetért abban, hogy jelenleg a görögországi hírek, valamint az IMF-tárgyalások a „legfontosabb mozgatórugói” a hazai piacnak.

„A forint erősödése mellett ne feledkezzünk meg a lengyel zlotyról sem, mely szintén jól teljesít az idén” – mondta Kuti. Az általános nemzetközi bizalomjavulás a kelet-európai piacokra is kihat, a befektetők jelenleg „kedvelik” a térséget. „Ez az eufória, optimizmus természetesen nem azt jelenti, hogy minden kockázat megszűnt, de a pozitív hangulatot igyekeznek meglovagolni a befektetők” – tette hozzá az elemző.

Egy-két héten belül akár tovább erősödhet a forint, s nem zárható ki a 285, vagy akár a 280 forintos euróárfolyam sem. „Hogy hol fog megállni az erősödés, nehéz lenne megmondani. A nemzetközi optimizmus azonban márciusban megállhat, így ez az erősödés is kipukkadhat” – tette hozzá Kuti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.