Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 06. 20:21, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Beck és Grecsó hoztak magukból valamit Pápára

Beck és Grecsó hoztak magukból valamit Pápára

Zenés, irodalmi pódiumestet rendeztek a Pannónia Reformata Múzeum és Kávézó megkapó hangulatú udvarán, a Szívemhez Szorítom elnevezésű programsorozat részeként.

Egy zenész és egy író, Beck Zoli és Grecsó Krisztián volt a vendég, ám a késő délután folyamán kiderült, hogy a felállás mégsem ennyire egyszerű, a szerepek ugyanis változtak. Grecsó is gitárt ragadott és saját dalát játszotta, énekelte el, Beck Zoli pedig megmutatta, hogy bizony ő is tud írni.

Grecsó Krisztián és Beck Zoli beszélgetnek, mert barátok, olvasnak, mert írnak, zenélnek, mert vannak dalaik. Bóbiták és Balázsolások egy időutazós, zenés irodalmi pódiumesten - állt a program bemutatásában, s valóban. A Szívemhez szorítom elnevezésű programsorozat Farkas Gergely református lelkipásztor ötlete nyomán jött létre, az alkalmak főszereplői ismert dalok szövegei és üzenetei. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, a címadó dalt szerző 30Y frontemberét, Beck Zolit már vendégül láthatta a református közösség, mély beszélgetés és néhány dal várta akkor a közönséget.

Most Grecsó Krisztián is elkísérte az énekest. A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb prózaírójáról, sokan nem tudják, hogy költőként indult, azt meg talán még kevesebben, hogy a dalszerzéshez is van tehetsége. De Beck Zoliról is a 30Y ugorhat be elsőre, miközben amellett, hogy gitáros, énekes dalszerszerző és szövegíró, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem megvalósítója is, valamint írt novellákat, sőt színdarabot is.

Elsőként Szakács Gergely református lelkész köszöntötte a népes publikumot, és elevenítette fel a rendezvénysorozat korábbi eseményeit, majd Farkas Gergely beszélgetett röviden a két vendéggel.

És lehet-e méltóbban dicsőíteni valakit,
Mint nem tudni róla, hogy van,
Mégis érezni a hiányát,
Remélni, hogy abba a sűrű űrbe,
Végleges vákuumba,
Hegesztett hiátusba
Teremtetett szent.
Van ott valaki."

- hangzott el az idézet Grecsó Krisztián, Balázsolás című verséből, amely megadta a beszélgetés alaphangját és hangulatát, melyet természetesen további versek, dalszövegek mondanivalói vezettek. Szóba került a hit, a kétkedés, Isten, vagy a létezés értelme. "Könnyű úgy hinni Jézusban, hogy látod a vízen járni" - mondta Grecsó, utalva arra, hogy maga is kétkedik, sokszor gyengül a hite, betegsége alatt (nyaki-feji daganatos betegsége volt) szinte teljesen elvesztette azt. Majd felidézte egy álmát, amelyet kegyelemnek nevezett. "Mindent láttam, hogy mi fog velem történni a jövőben, de fotó szerűen. És valóban úgy történt minden. Nagyon hitevesztettnek tűnhettem, hogy ekkora segítséget kaptam" - vallott az író érzéseiről.

A beszélgetést követően előkerült a gitár is, ám nem csak Beck Zoli, hanem Grecsó Krisztián is játszott rajta, akkor Zoli kísírte egy kis szintetizátoron. A 30Y és Grecsó dalok mellett mintkettőjük irodalmi alkotásaiból is olvastak fel részleteket. Az est különleges pillanata volt, amikor Grecsó Krisztián narrációjával, Beck Zoli zenei aláfestésével, három közönségtag közreműködésében együtt adtak elő egy jelenetet, Grecsó kötetéből. Szórakoztató volt, mégis mély, ahogy az egész este. Várjuk a folytatást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.