Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 30. 08:43, hétfő | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu, DK

Baloldali koszorúzás a pápai Munkásotthonnál

Baloldali koszorúzás a pápai Munkásotthonnál

Április 26-án késő délután Pápán baloldali megemlékezés zajlott a helyi szocialisták szervezésében a Balla Róbert téren, a hajdani városi Munkásotthon előtt. Körülbelül tíz esztendővel ezelőtt állítottak ide, a homlokzatra egy emléktáblát az 1906 és 1908 között létesített intézmény emlékére, mely hosszú évekig a helyi szociáldemokraták, a helyi iparosság, a helyi munkásság művelődését és szórakozást szolgálta ki. Minden esztendőben a helyi baloldal képviselői május elsejéhez közelítve koszorút helyeznek el ide megemlékezéssel egybekötötten.

Idén Grőber Attila, a Magyar Szocialista Párt helyi elnöke mondott beszédet. Grőber arra emlékeztetett, hogy május elseje egy azok közül az ünnepek, emléknapok közül, melyek az ember identitását biztosítják.
A politikus úgy látja, a modern kori társadalmak legfontosabb jellemzője, hogy a szociális helyzetüket, vallásukat, gondolkodásukat, értékrendjüket tekintve heterogén és megosztott társadalmak. Ez köszönhető annak a több száz éves fejlődésnek, amelyet Európa az ipari forradalom óta megtett. Az ipari forradalom utáni fejlődés fontossá tette az egyéni és közösségi identitáskeresés minden elemét.
- Magánéletünkben, közösségi életünkben egyre fontosabbá válik számunkra, hogy morális, erkölcsi alapot keresünk döntéseinknek, cselekvéseinknek és ehhez fontos annak az identitásnak a keresése, mely elérhető. Május elseje egy ilyen identitáserősítő nap. Május elseje a baloldal ünnepe. Azé a baloldalé, amely a francia forradalom és felvilágosodás eszmerendszerében fogant. A liberté, egalité, fraternité eszméjében született modern baloldal volt az, amelyik először vette ki a politikát a közügyeivel foglalkozó magatartást az addig magának ezt fenntartó szűk elitnek a kezei közül. Igen, a baloldal volt az, amelyik nem fogadta el, hogy a kapcsolatok, és a születési előjogok azok, amelyek meghatározzák az ember életét.

- A baloldal garancia két dologra. Garancia a demokráciára, garancia a gazdasági fejlődésre. A magyar baloldalnak azt kell megtanítani minden Magyarországon élő számára, hogy a demokrácia nem egyenlő a többpártrendszerrel. A demokrácia egy értékrend, egymás tiszteletben tartása. Annak a tiszteletben tartása, hogy az ember a közéletről, a politikáról, a társadalmi folyamatokról másként is gondolkodhat, mint politikai ellenfele, és ettől még ugyanolyan elfogadott része a nemzetnek, mint mások. Igen, ebben az országban szükség van a baloldalra. Szükség van a baloldal értékeire, a humanizmusra, az igazságosságra, a testvériségre.

A Demokratikus Koalíció Pápa és Vidéke Szervezete fontosnak érezte, hogy képviseltesse magát az idei főhajtáson és elhelyezze koszorúját a nagy múltú, s szimbolikus jelentőségű épületnél.

Fontos, hogy az idei május elsején a magyar baloldaliak, a magyar demokraták, a köztársaság eszmeiségével azonosulók mind többen kifejezzék szolidaritásukat a munkavállalók valamint érdekvédelmi szervezeteik iránt; ma, amikor már nemcsak a munkanélküliek, a segélyezettek, de az kis keresetűek is kritikus megélhetési gondokkal küszködnek. Az utóbbi két esztendőben fokozódott a munkavállalók és a családok többségének ellehetetlenülése, a munkavállalók kiszolgáltatottsága, s tiltakozunk a munkavállalói jogok folyamatos megkurtítása ellen!
A hatalomnak fel kellene hagynia a gazdasági lecsúszást eredményező, a szegénységet, a reményvesztettséget növelő gazdaságpolitikával -áll a pápai DK Kerecsényi Zoltán szervezet-vezető május elsejére kiadott közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.