Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 10. 10:47, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti

Balog Zoltán: lelkesedéssel ünnepelték Magyarországot Lipcsében

Balog Zoltán: lelkesedéssel ünnepelték Magyarországot Lipcsében

Lelkesedéssel ünnepelték Magyarországot Lipcsében a békés kelet-németországi forradalomra emlékező Fényünnepen - értékelte szerdán az előző napi rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a díszvendég Magyarországot képviselte a keletnémet nagyvárosban.

Balog Zoltán az MTI-nek Berlinben elmondta: Németországban "nagy vita folyik" Magyarországról, és a lipcsei ünnepség előkészületeiről szóló beszámolók alapján "mindenféle Magyarország-ellenes transzparensre és bekiabálásra lehetett számítani". Ilyesmi azonban "egyáltalán nem történt" - emelte ki a miniszter.
Hozzátette: a város főterén összegyűlt 8-10 ezer ember előtt elmondott köszöntő beszédét "legalább olyan lelkesedéssel fogadták", mint az előtte szóló lipcsei főpolgármester beszédét, és sok magyar zászlót is lehetett látni a tömegben.
Kedd esti beszédében hangsúlyozta: "Nekünk, akik megtapasztaltuk a kommunizmus hatalmát, és azt, hogy miként élnek tovább ezek a struktúrák, össze kell fognunk, hogy ne a rendszerváltoztatás vesztesei legyenek többen, hanem a nyertesei, mert az nem igazi szabadság és nem igazi demokrácia, amely az igazságtalanságokat erősíti, és nem az igazságosságot" - idézte fel a miniszter.
A kelet-németországi békés forradalom egyik legfontosabb eseményére, az 1989. október 9-i lipcsei tömegtüntetésre emlékező ünnepség első része a hagyományok szerint a Beszéd a demokráciához című ünnepi szónoklat az egykori ellenzéki mozgalmak központjában, a Miklós-templomban.
Az ünnepséget szervező civilek "nem akarták, hogy a magyar kormány egy tagja legyen ott az ő templomi ünnepségükön" - mondta Balog Zoltán, megjegyezve, hogy ez "kicsit komikus", hiszen a nyolcvanas évek végén lelkipásztorként ő is résztvevője volt a Miklós-templomból kiinduló számos ellenzéki megmozdulásnak.
Az ünnepi beszédet a szervezők felkérésére Dalos György Berlinben élő magyar író, történész mondta el.
Balog Zoltán felidézte, hogy kedden Lipcsében a Fényünnep mellett részt vett a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) Szabadság Magyarországon című pódiumbeszélgetésén is. Úgy vélte: "Jó, kiegyensúlyozott, érdekes beszélgetést" folytattak Magyarország helyzetéről többek között Georg Paul Heftyvel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap volt rovatvezetőjével és Matthias Cornils médiajogásszal, a mainzi Johannes Gutenberg egyetem kutatójával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.