Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Május 05. 14:22, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Ballag már a vén diák - Pápa városi ballagás 2012. (KÉPGALÉRIÁVAL)

Ballag már a vén diák - Pápa városi ballagás 2012. (KÉPGALÉRIÁVAL)

30 osztály csaknem 800 diákja búcsúzott el iskolájától, osztálytársaitól, tanáraitól és Pápa városától.

Tekintse meg kapcsolódó képgalériánkat is!

Pápán évtizedek óta rendeznek városi ballagást, melyen városunk végzős középiskolásai búcsúznak el attól a helytől, ahol életük talán legszebb éveit tölthették. Idén változást jelentett az útvonal, a Fő téren zajló munkálatok miatt az Ady Endre sétány érintésével jutottak el a végzősök a Szabadtéri Színpadhoz.

A Türr István Gimnázium és Kollégium vegyeskarának énekei ésSzanyi Máté, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjának szavalata után dr. Áldozó Tamás köszöntötte a búcsúzókat. A polgármester a pápai ballagást az állandóság és a változás elegyének nevezte. -Állandóság, hisz akkor szép, ha nincs benn meglepetés, ha a szokott felnőtté avatási ceremónia szabályai szerint történik minden. Ma tízezrek után közel nyolcszázan lesznek a hagyomány őrzői között újak, akiknek részük a pápai diákéveket lezáró ballagás. És az állandóság mellett leginkább ez a változás, az újabb és újabb generációk előtűnése és felvonulása, az erőnek és a szépségnek az évenkénti pimaszul kihívó újjászületése, az utánunk jövők díszszemléje.

A polgármester szerint lesznek, akik a középiskola után elmennek városunkból, de egy biztos, a tanulmányi évek alatt egy kicsit mindenki pápaivá vált. Arra kérte a távozó ifjakat, hogy induljanak bátran, középkori céhlegények módjára járjanak meg távoli vidékeket,de ne feledjék: a mestermunkát itthon készítsék el, a vándorévek után vezessen vissza útjuk és tehetségükkel azt a közösséget gazdagítsák, amelyik kibocsátotta őket.

Áldozó Tamás elbocsátó szép üzenete után Müller Kata (Türr Gimnázium) népdaléneke, ragadta magával a Szabadtéri Színpad közönségét, majd a ballagók nevébenMészáros Dorottya búcsúzott a középiskolás évektől: Az érettségivel egy szakasz lezárul életünkben, de megnyílik egy új, egy másik, egy talán még ennél is izgalmasabb. Mernünk kell nagyot álmodni, hiszen az emberfeletti célokért érdemes igazán küzdeni - bíztatta diáktársait a végzős diáklány, aki szerint az önmagunkban való hit, kitartás és az akarat mindent képes legyőzni.

Az idei városi ballagáson isfelnőtt pápai polgárrá fogadta dr. Áldozó Tamás két kiválasztott diákon keresztül az összes ballagót. Idén Balogh Renáta, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulója és Varga Benedek, a Türr István Gimnázium és Kollégium diákja részesült a megtiszteltetésben.

A program zárásaként megszólalt Mester Tamás Altass el című dala Kovács Brigitta és Dékány Bence tolmácsolásában, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes táncosai előadták Ritmus című produkciójukat.

A ballagás kifejezés a latin "valetans" (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.
A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal.

Címkék: ballagás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 21:17, szombat | Helyi

Könnyedén győzött a Perutz

A Perutz a Veszprém vármegyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójában Magyarpolányt fogadta a Perutz stadionban.

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...