Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 07. 12:52, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Bajtársi találkozó a Bázisrepülőtéren

Bajtársi találkozó a Bázisrepülőtéren

Több mint kétszáz egykori pápai katona és családtagjaik gyűltek össze szombaton a pápai bázison, felidézve az együtt szolgált éveket és emlékezve azokra a bajtársakra, akik már nem lehetnek közöttük.

37 évvel ezelőtt Pápáról felszállva, kiképzési feladat végrehajtása közben Szany mellett a 4020.oldalszámú kétüléses MiG–21U típusú vadászgép lezuhant, a balesetben Freund Károly őrnagy és Korzicska Róbert főhadnagy életét vesztette. Rájuk emlékezve avattak emléktáblát ma reggel a baleset helyszínén, a bajtársi találkozó első mozzanataként.


Fotó: Kovács József

A találkozó a pápai bázison folytatódott, a kiállítva álló, nemrég felújított két egykori pápai vadászgép között található emlékhelynél. Magasy Zsolt ezredes a Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket. Az MH Pápa Bázisrepülőtér, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és az Eskün Innen, Obsiton Túl Honvédelmi Alapítvány együttműködését példaértékűnek nevezte a parnacsnok, melynek ékes példája az említett két vadászrepülőgép felújítása. Magasy Zsolt jó szórakozást kívánt a találozó résztvevőinek, majd Farkas Bertalannal közösen koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Simon Róberttól, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnökétől megtudtuk, ez immáron a hetedik bajtársi találkozó, amit megszerveztek, nagy örömére szolgál, hogy sikerült felújítani a kiállított repülőgépeket és a mellettük álló emléktáblákat, hiszen az időjárás viszontagságai már igencsak meglátszottak rajtuk. Az elnök elmondta, a magyar űrhajós, Farkas Bertalan, valamint Kositzky Attila és Buczkó Imre korábbi bázisparancsnokok is megtisztelték jelenlétükkel a találkozót, melyre több mint 200 egykori pápai bajtárs érkezett, szerte az országból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.