Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 16. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Bajnai-interjú a La Repubblicában

Az Orbán-kormány szerinte szélsőséges és az európai demokráciával ellentétes politikájáról nyilatkozott Bajnai Gordon a La Repubblica olasz napilap szerdai számában.

Az ember, aki kihívja az Orbán vezette jobboldalt. Európa segítsen nekünk - címmel jelent meg a baloldali olasz napilap berlini és kelet-közép-európai tudósítója, az Andrea Tarquini által készített interjú.
A La Repubblica bemutatása szerint Bajnai "Magyarországon az ellenzék reménye az önkényuralmi sodródással szemben".
"Ma a budapesti kormány politikája EU-ellenes: ez veszélyes jelenség (...) A mi demokráciánk még törékeny. A radikálisok és a rasszisták veszélyt jelentenek" - idézte az újság Bajnai szavait.
A volt kormányfő szerint "Magyarországon még demokrácia van, de számos döntés sebet ejtett a demokrácia nyugati értelemben vett stílusán, amelynek alapja az ellenőrzés és egyensúly és a törvény szerinti kormányzás. Az intézmények és a demokratikus elvek sokat sérültek az utóbbi két évben hozott számos új törvénnyel."
Arra a kérdésre, hogy Orbán az Európai Néppárt (PPE) vezetőinek decemberi, brüsszeli tanácskozásán "egyedüliként dicsérte" Silvio Berlusconit, Bajnai azt hangoztatta, hogy "Berlusconihoz képest az a különbség nálunk és általában Kelet-Közép-Európában, hogy a demokrácia gyökerei kevésbé mélyek, tehát Orbán próbálkozásai ezért veszélyesebbek".
Bajnai szerint a PPE-nek távolságot kellene tartania és "megérteni, hogy a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali..."
Bajnai hozzátette: "a rasszizmus nem Orbánnal kezdődött. Az utóbbi években erősödött meg és a gazdasági válság táplálja (...) és a gazdasági és társadalmi téren is pusztító rossz kormányzás a szélsőjobbot erősíti".

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.