Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. November 30. 14:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Bababérlet - Minden jegy elkelt

Bababérlet - Minden jegy elkelt

Az idei évadban indult kezdeményezés sikere a szervezőket is meglepte. A babáknak óriási élményt jelent a színház, és a felnőttek is sok örömet lelhetnek abban, ahogy a gyerekeik reakcióját figyelik.

Müller Orsolyától a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ kulturális szervezőjétől megtudtuk, a már hagyományosnak számító, jól bejáratott családi rendezvényeken is tapasztalták, hogy egyre több kisgyermekes szülő viszi el apróságát, s veszi igénybe a számukra kialakított babaszőnyeg játékait. Mindezen felbuzdulva a 2017/2018-as évadban elindították a babaszínházi bérletsorozatot, mely a 0-3 éves gyerekek színházi élményét hivatott szolgálni.

A BABÓCA névre keresztelt bérlet első előadását a győri Vaskakas Bábszínház hozta el Pápára, hatalmas sikerrel. Februárban a Kabóca Bábszínházzal farsangolhatnak az apróságok, míg áprilisban a Kezeslábas Társulat mutatja be remek előadását.

A szervezőtől megtudtuk, a bérletben összesen 78 főre értékesítettek két, három és négyfős bérleteket. Ez néhány fővel többet is jelent a megengedett 70 fős létszámkeretnél, melyet a társulatok optimálisnak tartanak. A bérletek még a bérletértékesítési időszak lezárta előtt elfogytak, így már jegyeket nem lehet vásárolni az előadásokra, pedig lenne rá igény. Ugyanakkor nagyobb létszámnál az előadások minősége és maga az élmény csorbulna, így a társulatok kénytelenek maximalizálni a közönség létszámát - mondta el Müller Orsolya hozzátéve, a bérlet sikerét tapasztalva megfontolják, hogy még a téli időszakban újabb babaszínházi előadást szerveznek.

A babaszínházról

A piciknek való színház nem gügyögést, lebutított gyerekszínházat jelent, hanem olyan elemek és motívumok használatát, melyekre a kicsik sokkal fogékonyabbak, melyek sokkal inkább lenyűgözi őket: a zene, a hangok, a ritmusok, a formák játéka ez, melyek révén a babák érzékszervei fejlődnek, s szüleikkel együtt élik meg ezt a varázslatos világot.

A jó csecsemőszínházi előadás nem mesejáték. A színpadi cselekvés nem történetet illusztrál, minden művész az általa választott színházi eszközökből teremt új világot. Az előadások témája: maga a világ. A legkisebbek még nem tudnak követni nagy ívű történetet, az ő figyelmük a cselekvésekhez kötődik. Számukra nem a mese, hanem a jól megfigyelhető elemekből álló cselekvések füzére jelenti a színházi előadást.

Fél óránál nem hosszabb a játék, nincs teljes sötétség, az eltotyogó kicsik is visszatalálhatnak szüleikhez, nincsenek váratlan, erős hang és fény effektusok, az előadás után pedig a kicsik maguk is kipróbálhatják a látott játékokat, tárgyakat.

A babáknak óriási élményt jelent a színház, és - ami szintén nagyon fontos -, a felnőttek is sok örömet lelhetnek abban, ahogy a gyerekeik reakcióját figyelik. Hiszen, hogy magasztosak legyünk: a színház rítus ünnep: az együttlét örömének és az odaadó figyelemnek az ünnepe, ahol a családtagok együtt élnek át valamit, aminek semmi köze a hétköznapokhoz.

A Babóca bérlet előadásai
2017. november 25. szombat, 10:30 óra
Vaskakas Bábszínház: Icurka-Picurka
Dramaturg-rendező: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas
Tervező: Bartal Kiss Rita Blattner Géza-díjas

2018. február 3. szombat 10:30 óra
Kabóca Bábszínház: Az állatok farsangja
Rendező: Badacsonyi Angéla Blattner Géza-díjas
Tervező: Csóka Eszter

2018. április 14. szombat 10:30 óra
Kezeslábas Társulat: Kezeslábas
Rendező: Honti György Jászai Mari-díjas

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.