Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 02. 11:15, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát jelentették be Moszkvában

Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát jelentették be Moszkvában

Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát tartják meg január végén az orosz haditengerészet valamennyi flottája részvételével - jelentették be szerdán a moszkvai védelmi minisztériumban.

A hadgyakorlat során az Északi-tengeri, a Balti-tengeri, Fekete-tengeri és a Csendes-óceáni Flotta egységei a Fekete- és a Földközi-tengeren hajtják végre a kitűzött feladatokat.
Az operatív egységek kihajóztak a hadgyakorlat kijelölt helyszínére.
Az orosz védelmi tárca sajtószolgálatának közlése szerint a nagyszabású haditengerészeti gyakorlat az orosz hadsereg erre az évre betervezett feladatai közé tartozik. Célja olyan erők létrehozása, amelyek Oroszország határain kívül hajtanak végre együttes akciókat.
A gyakorlat keretében a tengerészgyalogság és légi deszantosok behajózását is gyakorolják az észak-kaukázusi partokról.
Az orosz hadiflotta egységei az összevont hadgyakorlatra tavaly decemberben megkezdték a felkészülést, amely magába foglalta a felderítés gyakorlását, a parancsnoki stáb előzetes felkészítését, valamint a terrorizmus és a tengeri kalózok elleni fellépésre való felkészülést.
A múlt vasárnap az orosz haditengerészet újabb hajókat küldött a szíriai Tartúsz kikötőjébe, ahol Oroszország műszaki kiszolgáló bázist tart fenn.
A Novocserkasszk partra szállító hajó Novorosszijszkból fedélzetén katonákkal és hadi felszereléssel indult el, és január első felében érkezhet meg Tartúsz körzetébe. Ugyancsak a térségbe irányították a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partra szállító hajókat.
Moszkva felkészül arra, hogy szükség esetén kimenekítse Szíriában lévő több ezer orosz állampolgárát. A védelmi minisztérium december közepén bejelentette, hogy több hajót is a Földközi-tengerre vezényeltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.