Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Március 01. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Sulyok Tamás néhány napja lett Magyarország köztársasági elnöke. Nagyapja annak a Sulyok Dezsőnek a testvére volt, aki korábbi pápai polgármester, országgyűlési képviselő volt.

Sulyok Dezső a mai Türr Gimnáziumban végzett, majd a pápai rendőrség ideiglenes vezetőjévé is kinevezték, később pedig ügyvédként tért vissza a városba. Pápa polgármesterévé választották, majd az országos politika alakításában is részt vett országgyűlési képviselőként, valamint a Független Kisgazdapárt egyik vezetőjeként. Rendszeresen szót emelt az országban és a világban egyre nagyobb teret kapó szélsőségek ellen, náciellenes magatartása miatt le is tartóztatták, majd a kékcédulás választások után elmenekült az országból, megtagadták tőle az állampolgárságát is. New Yorkban hunyt el 1965-ben.

Születése 100. évfordulóján Pápán, szülővárosában konferencián emlékeztek személyére. Ebből az alkalomból jelent meg Szerencsés Károly: A nemzeti demokráciáért című könyve Sulyok Dezsőről, amit Pápa Város Önkormányzata adott ki. Pápai házára 1994-ben emléktáblát tettek, amit dr. Habsburg Ottó avatott fel. 1997-ben a rendszerváltás után újjáalakult Független Kisgazdapárt rehabilitálta egykori kizárt politikusát. 2002. március 28-án, születésének évfordulóján Pápán szobrot állítottak, adózva emléke előtt.

A napokban köztársasági elnöknek megválasztott Sulyok Tamás egy korábbi interjúban beszélt rokonságáról, mint kiderült, Sulyok Dezső nagyapjának a testvére volt. Szellemi örökösének tekinti őt, a demokrácia melletti feltétlen kiállása a mai napig meghatározó számára.

„Sajnos soha sem tudtam személyesen megismerni, mivel ő 1947. augusztus 14-én hagyta el Magyarországot, én pedig 1956. március 24-én születtem. A családunk másik ágához tartozó Kuncz Ignác pedig a Kolozsvári Egyetem alkotmányjogi professzora volt. Mindkét oldalon vannak tehát olyan felmenők, akikre büszke lehetek” – fogalmazott akkor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.

2024. Április 13. 14:00, szombat | Helyi

Közletakarítás - Figyelemfelhívó akciót tartottak a Pápai Polgárok

Pápa 800 éves történelmének jelképei lehetnének a belvárosi közlék, mai állapotuk azonban sokkal inkább arról árulkodik, mennyire nem becsülik ezeket a kis utcácskákat sem a városlakók, sem pedig a városvezetés - vélik a civilek.

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán