Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2023. Október 16. 18:13, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az ország leghosszabb gumibitumenes útszakasza lett az új 83-as!

Az ország leghosszabb gumibitumenes útszakasza lett az új 83-as!

Szakértők szerint a gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest, ráadásul környezetbarát megoldásról van szó.

Az útpályaszerkezet alap- és kötőrétegében tízezer tonna gumibitument használtak fel, így Magyarország leghosszabb, 36 kilométeres gumibitumenes útszakasza épült meg.

A Mol szerint a gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett környezetbarát megoldás, hiszen az előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra.

A Mol zalai finomítójában 2012-ben kezdték meg a gumibitumen gyártását, évi ötezer tonna kapacitással. A megnövekedett keresleti igényekre reagálva a Mol egy évi 20 ezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzemet is épített, amely 2020-ban készült el.

A vállalat a gyártás indulása óta összesen 4500 tonna gumiőrleményből állított elő gumibitument. Ennyi őrleményhez nagyjából 750 ezer darab kidobott abroncs szükséges, a gumibitument eddig összesen 180 kilométernyi útszakasz építésénél használták fel.

Fotó: MTI

Címkék: 83-as út, Gumibitumen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán

2024. Április 11. 08:01, csütörtök | Helyi

Lovas rendőrök is bemutatkoztak a Pápai Rendőrkapitányság nyílt napján - Videó

Elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták az egyenruhások, hogy a rendőri hivatás szépségeit mutassák be nekik.

2024. Április 10. 13:20, szerda | Helyi

Hetvenhárom lakástűz volt az első negyedévben a vármegyében

2024 első negyedévében országosan összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Veszprém vármegyében 73 alkalommal történt tűzeset otthon jellegű létesítményben.