Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 27. 09:36, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az oroszok vitték magukkal, vagy a pápai lakosság hordta el az eredeti kastélykaput

Az oroszok vitték magukkal, vagy a pápai lakosság hordta el az eredeti kastélykaput

Több mint hét évtizede foglalkoztatja a pápaiakat, hogy hová tűnt az Esterházy-kastély eredeti kovácsoltvas kapuja.

A legtöbben úgy hiszik, hogy a szovjet katonák vitték magukkal, holott könnyen lehet, hogy ennél jóval egyszerűbb a magyarázat.

Óriási örömhír a városlakók számára, hogy a második világháború idején eltűnt, 17. századi kapu újrakovácsolt mását felállították az Esterházy-kastély előterében és a fényképekről, képeslapokról ismert gyönyörű kapu újra Pápa ékessége lehet. A kapu felavatására ma késő délután, 18 órától kerül sor!

Az eredeti, 17. századi kaput Esterházy Móric 1889-ben vásárolta meg a párizsi világkiállításon, és darabokban szállíttatta Pápára, ahol 60 éven át választotta el egymástól a Fő teret és az Esterházy-kastély udvarát.

A Pápai Hírlap 1996-os számában Zsuppán István foglalkozott az eredeti kapu eltűnésével. A cikk írója felidézi egy '60-as évekbeli emlékét, amikor egy történész mesélt neki arról, hogy a pápai kapu a gorkiji kastélykönyvtár bejáratánál látható. Zsuppán Istvánban azonban az elmondottak csak kételyeket keltettek.

A szerző leírja, hogy a kaput Pápa 1944-es bombázásakor szerelték le annak érdekében, hogy megóvják. A hatalmas kapu darabjait behúzták a kastély udvarára és ott lefektették a földre. Az oroszok bevonulását is itt érte meg a gyönyörű kapu, amely a szerző szerint nem zavarta a katonákat. - Annál inkább izgatta azoknak a polgároknak a fantáziáját, akik pénzt láttak benne. Meg is környékezték az oroszokat, akiktől több liter alkohol árán megszerezték a kaput. Mivel a hatalmas szárnyakat könnyen elvinni nem tudták, darabokra verték kalapácsokkal. Ezekből a darabokból került elő egy a kutatóárok ásása közben, a többi darabot azonban elvitték az élelmes hulladékkereskedők - áll a korabeli cikkben.

Hogy mi az igazság, azt talán soha nem fogjuk megtudni. Valószínűleg mindnyájunknak jobb azt gondolni, hogy az oroszok vitték magukkal a kaput, mint hogy pápai polgárok verték szét és adták el vashulladékként, az azonban mindenképpen furcsa, hogy egy ilyen méretű díszes kapunak csak úgy nyoma veszhetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.