Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Január 22. 13:15, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az orosz ortodox egyházfő az abortusz ingyenességének megszüntetését javasolta

Az orosz ortodox egyházfő az abortusz ingyenességének megszüntetését javasolta

Az abortusz ingyenességének megszüntetését, valamint "reklámjának és népszerűsítésének" betiltását javasolta Kirill pátriárka az orosz törvényhozás alsóháza (duma) előtt mondott csütörtöki beszédében.

Az orosz ortodox egyházfő először nyitotta meg a dumában a Karácsonyi parlamenti találkozók című rendezvényt és szólalt fel a törvényhozók előtt.
Kirill pátriárka szerint Oroszországban továbbra is az egyik legfőbb gond a terhességmegszakítások hatalmas száma, és ha azt a felére lehetne csökkenteni, akkor egyenletes és hatalmas demográfiai növekedést lehetne elérni.
Elmondta, hogy főként "az orvosok és rokonok nyomására, anyagi és lakhatási nehézségek" miatt végeztetik el az abortuszokat Oroszországban, ezért összetett intézkedéscsomagot kell kidolgozni a problémák megoldására és a terhességmegszakítás.
Úgy vélte, hogy erkölcsileg megalapozott az abortusz ingyenességének megszüntetése, annak kivétele a kötelező állami egészségbiztosítás által támogatott eljárások köréből, minthogy az olyan adófizetők pénzből történik, akik határozottan elutasítják a terhességmegszakítást.
Az orosz ortodox egyházfő nem fejtette ki, mit tart az abortusz reklámjának és népszerűsítésének. Beszédében ugyanakkor a béranyaságot is elítélte, amely "az emberről alkotott isteni gondolatot bitorolja, sérti az emberi méltóságot és az emberi kapcsolatok értékét".
Kirill pátriárka arra is felhívta a képviselőket, hogy álljanak ellen "az egyénekre és az emberi civilizációra egyaránt végzetes hamis értékeknek". Az egyházfő nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért ezen, és nem nevezte meg azokat a jelenségeket, amelyek ellen felszólalt. Azt mondta, hogy "a választás szabadságának abszolút értéket képviselő elsődlegessége és az erkölcsi normák elsődlegességének elutasítása időzített bomba a nyugati civilizáció számára".
Az egyházfő kijelentette, hogy a "hamis értékek terjedésének megakadályozásában" az orosz ortodox egyház készen áll az együttműködésre a törvényhozással. Azt mondta: az egyház az állampolgárok millióinak óhaját fejezi ki, és reményének adott hangot, hogy a törvényhozás döntéseiben kifejeződik majd ennek megértése.
Az orosz ortodox egyház a jelenlegi orosz hatalom szövetségese, erős támasza. Az orosz parlament azóta, hogy Vlagyimir Putyin 2012-ben harmadszor is államfő lett, megtiltotta a "homoszexualitásnak a fiatalkorúak körében való népszerűsítését".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.