Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 22. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az orosz arany szaporodik, az ukrán nem

Az orosz arany szaporodik, az ukrán nem

Ukrajna több mint a harmadával csökkentette aranytartalékát októberben, miközben Oroszország már a hetedik egymást követő hónapban növelte azt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteki közlése szerint.

Az IMF adatai szerint Ukrajna aranytartaléka 26 tonna volt október végén, ami 14 tonnával kevesebb az egy hónappal korábbinál.

Ukrajna nemzeti valutája, a hrivnya árfolyama idén eddig csaknem 83 százalékkal esett a dollárhoz képest, az ország devizatartaléka kilencéves mélypontra süllyedt a múlt hónapban.

Részben az ukrán jegybank aranyeladásainak a hatására a nemesfém ára csökkeni kezdett októberben és november elején négy és fél éves mélyponton állt.

Októberben az orosz aranytartalék 18,9 tonnával 1168 tonnára emelkedett, ami az ötödik legnagyobb a világon.

Az IMF adatai szerint a múlt hónapban Törökország 2,7 tonnával 521 tonnára csökkentette, Azerbajdzsán 3,2 tonnával 30,2 tonnára, Fehéroroszország 2,1 tonnával 41,1 tonnára növelte aranytartalékát.

A jegybankok aranytartalékainak alakulása iránti figyelem azóta élénkült meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb, mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.

A jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése