Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 19. 19:42, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Az izraeli nagykövet látogatott városunkba

Az izraeli nagykövet látogatott városunkba

Ilan Mor a Petőfi Asztaltársaság vendége volt csütörtök este. A színház előtt Jobbikos tüntetők fogadták.

Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete január 19-én hivatalos látogatást tett Pápán. A nagykövet megtekintette városunkat, találkozott dr. Áldozó Tamás polgármesterrel, valamint pápai egyházi vezetőkkel. Este a Petőfi Asztaltársaság vendége volt, előadást tartott „Izrael tegnap és ma” címmel. A rendezvényen részt vett Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Grőber Attila. Dr. Áldozó Tamás egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

Jobbikos tüntetők fogadták

Jobbik Magyarországért Mozgalom pápai szervezete ellentüntetéssel fogadta az izraeli államférfit. - Pápára érkezett egy olyan állam nagykövete, amely államelnöke kijelentette, hogy fel fogják vásárolni Magyarországot, mert nem csak katonai, hanem gazdasági eszközökkel is meg lehet egy államot hódítani. Pápára érkezett egy olyan ország nagykövete, amely országban állami szintre van emelve a terrorizmus, amely országban közel másfél millió embert tartanak koncentrációs táborba zárva, az élet minimális feltételeit sem biztosítva részükre - fogalmazott Orbán Imre, a Jobbik pápai elnöke. - Tüntetünk továbbá az ellen az aljas és hazaáruló politika ellen és azok pártjai (MSZP, DKP, FIDESZ) ellen, akik Pápára hívták az izraeli nagykövetet. Aki támogatja Izrael politikáját, az támogatja az állami szintű terrorizmust, a népirtást és Magyarország felvásárlását, gyarmattá süllyesztését. Követelem, hogy Pápa város polgármestere álljon ki a nyilvánosság elé és adjon számot az izraeli nagykövet látogatásának igazi okairól - mondta aJobbikos politikus.

A tüntetők végül nem találkozhattak Ilan Mor-al, mivel az izraeli nagykövet a művészbejárón közelítette meg a rendezvény helyszínét a színházban. Az eseményt egyébként számos rendőr és testőr biztosította, annak ellenére, hogy a hangulat teljesen békés volt.

Isten hozta! Shalom!

Ilan Mort Kerecsényi Zoltán köszöntötte, aki bevezetőjében elmondta, a zsidóság és a magyarság már a honfoglalás óta együtt él e hazában. Városunkba a 17. századtól telepedtek be, létszámuk a 19. századra elérte a 2700 főt - mondta a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője. - Magyarország és Izrael kapcsolata két rendkívül dinamikus és kreatív ország egymásra találásának története. A két társadalom tudatosan keresi egymással a kapcsolatot, az együttműködést - fogalmazott Kerecsényi Zoltán, aki bevezetője végén megajándékozta Ilan Mort a Petőfi Asztaltársaság "összetartozásának" szimbólumával, egy Petőfi jelvénnyel.

"Önök irigylésre méltó helyzetben vannak!"

Ilan Mor előadásában kitért Izrael és a zsidó nép történetére, illetve beszélt Magyarország és a zsidó állam párhuzamairól. Egy jelentős különbségre azonban rávilágított: - Hiába törekszik mindkét nép a szomszédaival való békés együttélésre, ez Izrael esetében lehetetlen. Magyarország az Európai Unió része, míg Izrael el van szigetelve a szomszédaitól. A közel-kelet tele van bizonytalan államokkal, melyek között Izrael a túlélésért küzd. Ma Magyarországon megfigyelhetők EU-szkepticista vélemények, ám ha rám hallgatnak, nem lépnek ki az Unióból. Remélem értékelik, hogy olyan békés környezetben élhetnek, ahol a kisebb nézetkülönbségeket leszámítva békében élhetnek. Ami itt van az az, amit mi Izraelben csak szeretnénk - fogalmazott Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete.

Szeretnének megoldást találni a pelesztin kérdésre

A diplomata kitért a palesztin kérdésre is, mint mondta szeretnének megoldást találni a problémákra. - Nem akarunk csúnya falakat emelni a palesztinok köré, de milyen más alternatíva van arra, hogy megvédhessük az izraeli embereket - tette fel a kérdést Ilan Mor, aki szerint a legnagyobb tragédia az, hogy mind Izraelnek, mind pedig Palesztinának igaza van.

Izraelben nincsenek természeti erőforrások, nyersanyagok, vízkészlet, se termőtalaj. A zsidó embereknek egyetlen erőforrásuk van, az emberi agyuk. Izrael az egyetlen olyan állam, melynek létezését nap, mint nap megkérdőjelezik. Mégis az izraeliek Izraelben fognak maradni és ott szeretnének békében élni - fogalmazott Ilan Mor, majd mindenkit hazájába invitált, hogy saját szemével győződhessen meg arról, hogy a médiában látható kép hamis, az izraeli emberek békeszeretők és sokban hasonlítanak az itteni emberekhez.

A jelenlévők az előadást végén kérdéseket tehettek fel a nagykövetnek. A színház előtt tüntető Jobbikosok kitartottak Ilan Mor távozásáig, ám találkozni akkor sem tudtak vele.


Címkék: izrael, jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.